Adevărul murdar despre telefon. De ce nu e bine să-l folosim la toaletă

Ți-a plăcut? Distribuie mai departe în rețeaua favorită!

Adevărul murdar despre telefon este un subiect care ar trebui mai mult conștientizat de către fiecare dintre noi. 

Pentru mulți oameni este primul lucru pe care îl văd dimineața. Îl transportăm peste tot, îl ținem în pat la culcare, îl ducem la baie, este parte a existenței noastre. Mai mult de 90% din populația lumii deține sau folosește un telefon mobil, iar mulți dintre noi nu ne-am putea descurca fără unul.

Mulți se concentrează de obicei pe distragerea pe care o poate provoca în timp ce conduceți. Alții pe efectele posibile ale expunere la radiofrecvență, sau la dependența pe care o dă. Riscul de infecție microbiană potențial al telefonului dvs. este mult mai puțin luat în considerare, dar este foarte real.

Un sondaj din 2019 a descoperit că majoritatea oamenilor din Marea Britanie își folosesc telefoanele pe toaletă. Deci nu este surprinzătoare descoperirea că telefoanele noastre mobile sunt mai murdare decât scaunele la toaletă.

Oferim telefoanele noastre copiilor pentru a se juca cu ele (deși aceștia nu sunt tocmai cunoscuți pentru igiena lor). De asemenea, mâncăm în timp ce folosim telefoanele noastre și le punem pe tot felul de suprafețe ( murdare ). Aceste obiceiuri pot transfera microbi pe telefon.

S-a estimat că oamenii își ating telefonul de sute, dacă nu mii de ori pe zi. Și în timp ce mulți dintre noi ne spălăm regulat pe mâini după ce mergem la baie, mâncăm, gătim, este mult mai puțin probabil să luăm în considerare spălarea mâinilor după atingerea telefoanele noastre. Dar, având în vedere cât de periculoase pot fi telefoanele infestate cu germeni, poate este timpul să ne gândim mai mult la igiena telefonului mobil.

Adevărul murdar despre telefon – germeni, bacterii, virusuri

Mâinile sunt recunoscute ca vectori prin care  bacteriile și virusurile pot transmite infecții în organism. La fel și telefoanele pe care le atingem. Studiile efectuate pe colonizarea microbiologică a telefoanelor mobile arată că acestea pot fi contaminate cu multe tipuri diferite de bacterii potențial patogene.

Acestea includ inducerea diareei E. coli (care, apropo, provine de la rahatul uman) sau stafilococul care produce infecția pielii. Actinobacteria, care poate provoca tuberculoză și difterie. Citrobacter, care poate duce la infecții dureroase ale tractului urinar și Enterococcus, despre care se știe că provoacă meningită. Klebsiella, Micrococcus, Proteus, Pseudomonas și Streptococcus au fost găsite și pe telefoane și toate pot avea efecte la fel de urâte asupra oamenilor.

Cercetătorii au descoperit că mulți agenți patogeni de pe telefoane sunt adesea rezistenți la antibiotice, ceea ce înseamnă că nu pot fi tratați cu medicamente convenționale. Acest lucru este îngrijorător, deoarece aceste bacterii pot provoca infecții ale pielii, intestinului și căilor respiratorii care pot pune viața în pericol.

Chiar dacă vă curățați telefonul cu șervețele antibacteriene sau alcool, acesta poate fi încă recolonizat de microorganisme. Acest lucru ne indică faptul că igienizare trebuie să fie un proces regulat.

Telefoanele conțin plastic care poate găzdui și transmite viruși. Unii dintre aceștia pot trăi pe suprafețe dure de plastic până la o săptămână. Alte virusuri, cum ar fi COVID-19, rotavirusul (extrem de infecțios, care afectează de obicei bebelușii și copiii mici ), gripa și norovirusul – care pot provoca infecții respiratorii și intestinale grave – pot persista într-o formă care produce infecții timp de câteva zile.

Încă de la începutul pandemiei COVID, Centrele SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor au introdus linii directoare pentru curățarea și dezinfectarea telefoanelor mobile. Alte suprafețe luate în calcul pentru dezinfecție sunt: mânerele ușilor, bancomatele, aparate de numerar, butoanele liftului, etc. 

În special, s-a exprimat îngrijorarea cu privire la rolul pe care îl pot juca telefoanele mobile în răspândirea microbilor infecțioși în spitale și medii de asistență medicală, precum și în școli.

Curățați telefonul

Conștientizând adevărul murdar despre telefon, este clar că trebuie să începeți să vă curățați telefonul în mod regulat. Este recomandată curățarea zilnică a telefonului și a altor dispozitive. Asta cu atât mai mult  că suntem încă într-o pandemie COVID-19 activă, iar virusul poate supraviețui câteva zile pe suprafețe din plastic dur.

Utilizați șervețele sau spray-uri pe bază de alcool. Acestea trebuie să conțină cel puțin 70% alcool pentru a dezinfecta carcasele de telefon și ecranele tactile. Este recomandat ca acest lucru să fie făcut în fiecare zi, dacă este posibil.

Nu pulverizați dezinfectantele direct pe telefon. Țineți lichidele departe de butoanele de conectare sau de alte deschideri ale telefonului. Este absolut interzisă utilizarea pentru curățare a înălbitorului sau a abrazivelor. Spălați-vă bine pe mâini după ce ați terminat de curățat.

Gândiți-vă cum manevrați telefonul pentru a evita colonizarea cu germeni. Când nu sunteți acasă, țineți-vă telefonul în buzunar sau geantă. Folosiți o listă de hârtie de unică folosință pentru cumpărături, în loc să vă consultați constant telefonul. Atingeți telefonul cu mâinile curate, spălate cu apă și săpun sau dezinfectate cu un dezinfectant de mâini pe bază de alcool.

Există și alte lucruri pe care le puteți face pentru a evita ca telefonul dvs. să devină o sursă de viruși. Nu dați telefonul la alte persoane dacă aveți vreo infecție sau nu l-ați igienizat mai întâi. Dacă le permiteți copiilor să se joace cu telefonul, igienizați-l înainte de a-l da lor.

După folosirea telefonului igienizați-vă sau spălați-vă mâinile. De asemenea, igienizați ocazional și încărcătorul, atunci când vă curățați telefonul.

Sursa articolului – THE CONVERSATION

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *