Cum să refolosești măștile FFP2 și alte măști de unică folosință

Ți-a plăcut? Distribuie mai departe în rețeaua favorită!
Cum să refolosești măștile FFP2

Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC din USA) și-au actualizat recent recomandările despre cum să refolosești măștile FFP2, N95, KN95 și alte măști de unică folosință. Experții și mulți alți oameni știu de multă vreme că aceste măști respiratorii sunt mai eficiente decât majoritatea măștilor de față din pânză.
Dar aceste măști respiratorii de unică folosință costă între 1 și 2 EURO bucata și pot afecta semnificativ bugetul unei familii. Ați putea fi, de asemenea, îngrijorat de costul de mediu al măștilor de unică folosință, care sunt fabricate din materiale nereciclabile. Din fericire, nu trebuie să vă aruncați masca după fiecare utilizare sau în fiecare zi. Iată câteva răspunsuri la întrebările frecvente despre reutilizarea măștii de unică folosință.

Cum pot reutiliza în siguranță o mască?

Puteți purta din nou o mască după ce ați depozitat-o ​​într-o pungă de hârtie timp de câteva zile, conform CDC. Agenția oferă o strategie simplă pentru lucrătorii din domeniul sănătății, sugerând folosirea pungilor de hârtie maro. Este o variantă folosită în timpul penuriei de măști FFP2 (N95) în primele zile ale pandemiei. Coronavirusul are un timp de supraviețuire estimat la aproximativ 72 de ore. Se estimează că așteptarea, de cinci până la șapte zile ar trebui să fie suficientă pentru ca virusul să fie inactivat.

Este cu adevărat sigur să reutilizați măștile chiar acum, având în vedere cât de infecțios este Omicron?

Da, reutilizarea unei măști este sigură. Măștile funcționează în același mod pe orice variantă, prin captarea particulelor care conțin viruși în straturile lor. De asemenea, coronavirusul se transmite mai ales prin respirație. Este puțin probabil să-l contractați atingând o suprafață infectată. De acee este sigur să vă manipulați măștile cu grijă, atingând doar elasticele și spălându-vă pe mâini după aceea.

Cum să refolosești măștile FFP2 dacă masca se udă?

Umiditatea, chiar și din respirația ta, degradează masca puțin câte puțin. Dacă masca este umedă din cauza condensului de la respirație, o puteți reutiliza. Păstrarea pungilor de hârtie într-un loc uscat (în mod ideal, lângă o fereastră însorită) poate ajuta la îmbunătățirea procesului de dezactivare virală. Recomandarea este făcută de Christopher Sulmonte, administrator de proiect la Johns Hopkins Bioconteniment Unit. Dacă vi se udă masca (să zicem dacă vă prinde ploaia), aruncați-o.

Puteți spăla masca sau să o dezinfectați cu înălbitor sau alcool?

Deși ați putea fi tentat să clătiți sau să vă spălați masca de unică folosință, nu faceți acest lucru. Udarea măștii sau spălarea măștii cu săpun poate deteriora materialul.

De asemenea, nu vă dezinfectați masca folosind alcool, peroxid de hidrogen sau alte substanțe chimice. Acest lucru reduce integritatea măștii și, prin urmare, eficiența filtrării. Peroxidul de hidrogen a funcționat mai bine, dar cercetătorii l-au aplicat folosind un dispozitiv special. Așa ceva nu se poate găsi în afara unui laborator sau spital. Înălbitorul sau alți dezinfectanți sunt, de asemenea, o idee proastă. Nu numai că deteriorează masca, dar „nu doriți să riscați să respirați orice dezinfectant care trece prin tractul respirator”, a spus Nikki Vars McCullough, vicepreședinte la 3M’s Personal Safety Division.

Este recomandată tratarea măștii cu căldură sau lumină UV?

Pe fondul deficitului de măști FFP2 (N95), s-a constatat că decontaminarea cu căldură uscată poate fi eficientă doar de una sau două ori. În cazul UV de trei ori, înainte ca potrivirea pe figură și capacitate de filtrare a măștii să fie compromisă. De aceea este mai bine să utilizați metoda pungilor de hârtie. „Este mult mai ușor, mai puțin costisitor și există mai puține șanse să deteriorați masca”, a spus Sulmonte.

Când este timpul să arunci masca?

„Nu există o regulă strictă”, a spus Sulmonte. Directiva CDC pentru pungi de hârtie sugerează aruncarea unei măști FFP2 (N95) de unică folosință după cinci utilizări. Dar acest ghid a fost destinat lucrătorilor dintr-un cadru medical. Pentru toți ceilalți, acest lucru poate să nu fie necesar. O mască este încă purtabilă dacă benzile sale elastice continuă să faciliteze o potrivire sigură pe față. În același timp, materialul trebuie să fie curat și să ofere un flux bun de aer. Praful, polenul, poluanții din aer, machiajul, uleiul de pe piele și, da, virusul inactivat se acumulează în cele din urmă și deteriorează filtrajul.

Orientați-vă și unde ați purtat masca și pentru cât timp. Cineva care poartă o mască în metrou în fiecare zi, de exemplu, poate avea nevoie să o arunce mai devreme decât cineva care o poartă doar la magazin din când în când. Indiferent de circumstanțe, treceți la o mască nouă dacă este murdară, subțiată, deteriorată, se respiră greu prin ea sau dacă nu mai menține o etanșare bună.

Există vreo situație în care ar trebui să fie aruncată după o singură utilizare?

Da! Presupunând că înlocuirea este facilă, Sulmonte recomandă să aruncați o mască dacă ați fost într-un loc în care este de așteptat o expunere mare la virus. De exemplu, dacă ați interacționat cu o persoană pozitivă pentru COVID-19.

Sursă articol: The New York Times

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *