BOMBELE CU CEAS din spitalele României
Tragediile din spitalele României, precum cele de la spitalul din Piatra Neamț și de la Matei Balș, au demonstrat cât de periculoasă este situația din secțiile de terapie intensivă unde se tratează pacienți bolnavi COVID.
Un experiment făcut de un specialist de la cel mai important furnizor de servicii de îngrijire paleativă din Statele Unite, demonstrează acest lucru. Un videoclip postat de rețeau YouTube arată pericolul la care sunt expuși medicii, asistenții și pacienții care urmează terapii cu oxigen.
Experiment postat pe YouTube
În aceste demonstrații, specialistul arată pericolul reprezentat de focul care intră în contact cu un mediu bogat în oxigen. La început este aprinsă o țigară. În prezența oxigenului din aer, aceasta arde mocnit și se consumă în câteva minute. Atunci când este injectat oxigen prin filtrul acesteia, țigara arde cu flacără deschisă și se consumă în câteva secunde.
În experimentul următor este folosit un tricou de bumbac. Aprins în aer, bumbacul se aprinde destul de greu și este stins cu ușurință dacă se suflă peste flacără. În scena următoare, bărbatul simulează ce s-ar întâmpla dacă tricoul ar fi înmuiat în oxigen și apoi intră în contact cu o flacără. În câteva secunde acesta arde cu flacără vie și puternică, provocând arsuri cumplite în ipoteza că ar fi direct pe piele.
Dar cel mai șocant experiment este acela în care este simulată ipoteza unei persoane, care are hainele îmbibate în oxigen, aflat într-un mediu bogat în oxigen (asemănător aceluia de la secțiile de terapie intensivă). Este folosit în experiment un cadru de sârmă care arată ca o figurină omenească. Acesta este învelit în bumbac și impregnat cu oxigen.
În momentul în care această figurină se pune într-un mediu bogat în oxigen, sunt deja create premisele dezastrului. O țigară aprinsă introdusă mediul respectiv, provoacă o explozie puternică urmată de incendiu. Într-un caz real, o persoană s-ar alege cu arsuri cumplite pe o mare parte din suprafața corpului.
Spitalele României trebuie să evite astfel de dezastre
Toate aceste demonstrații oferă o bună înțelegere a pericolelor pe care îl reprezintă oxigenul care nu este manipulat corect. Organele de anchetă probabil vor stabili în cele din urmă cauzele care au provocat cele două tragedii.
Să dai doar vina pe sistemul medical din România este o greșeală. La fel ca în cazul accidentelor aviatice, o tragedie este provocată de un cumul de factori favorizanți. Instalațiile electrice, sistemul de prevenire a incendiilor, autorizațiile și verificările făcute de factorii responsabili, modul în care sunt manipulate aparatele și instalațiile de distribuție a oxigenului, toate concură la buna funcționare de ansamblu a secțiilor de terapie intensivă.
În cazurile de față, cel mai important lucru este implementarea procedurilor care pe viitor să evite asemenea dezastre. Găsirea ACARILOR PĂUN în aceste cazuri este contraproductivă.