Thirteen Lives, un film captivant, bazat pe o incredibilă poveste adevărată

Ți-a plăcut? Distribuie mai departe în rețeaua favorită!

Thirteen Lives, este un excelent thriller despre supraviețuire, bazat pe un caz real.

În 2018, un grup de doisprezece copii și antrenorul lor de fotbal au rămas captivi în peștera Tham Luang din Thailanda, după ce o inundație a blocat accesul cu lumea de afară. Ce a urmat a fost una dintre cele mai ample operațiuni de salvare din istoria recentă. Timp de 18 zile infernale, autoritățile thailandeze și voluntari din toată lumea au încercat orice metodă pentru a-i salva pe băieți. Un aport hotărâtor l-a avut un grup de scafandri voluntari, experți în scufundări prin peșteri.

În film, Richard Stanton (Viggo Mortensen) și John Volanthen (Collin Farell) sunt doi astfel de scufundători, care, după ce descoperă că membrii echipei de fotbal sunt încă în viață și captivi într-o peșteră inundată parțial, decid să se alăture eforturilor de salvare. Pe măsură ce zilele trec, aerul din peșteră se rarefiază, punând în pericol viața captivilor. De asemenea, un nou sezon ploios amenință să inunde și mai tare peștera. În timp ce șansele de supraviețuire scad și numeroasele încercări de salvare eșuează, cei doi scafandri pun la cale un plan incredibil de nebunesc și extrem de periculos, în care orice greșeală ar putea costa vieți. Dar vremurile grele cer măsuri disperate…

Scenariul bazat pe fapte reale

Povestea care stă la baza lui Thirteen Lives este absolut senzațională. Dacă nu ar fi fost bazat pe fapte reale, filmul ar fi fost probabil descris de către critici ca un thriller bine realizat, însă foarte puțin plauzibil. Iată că, de data asta, realitatea s-a dovedit a fi mult mai neobișnuită decât ficțiunea.

O poveste extraordinară avea bineînțeles nevoie de un regizor pe măsură, iar Ron Howard s-a potrivit ca o mănușă acestei producții. Cunoscut pentru docudramele și filmele sale biografice, precum Apollo 13, A Beautiful Mind, Cinderella Man, Frost/Nixon și Rush, Howard demonstrează încă o dată că este un expert al genului, reușind o dramatizare foarte reușită a incidentului. De fapt, aș îndrăzni să spun că acesta este cel mai bun film al său de la Rush (2013) încoace.

Thirteen Lives nu este nici primul și nici ultimul film despre operațiunea de salvare de la peștera Tham Luang. A mai fost realizat un film în 2019 (The Cave), urmat de un film documentar realizat de National Geographic (The Rescue, 2021), iar anul acesta, pe Netflix, va debuta o mini-serie thailandeză de 6 episoade (Thai Cave Rescue) care explorează acest incident.

Cu asemenea competiție, mulți se întreabă probabil cu ce se deosebește filmul acesta de celelate producții care au aceeași temă? Răspunsul stă în suma elementelor componente ale peliculei. În primul rând, Thirteen Lives este un film incitant, plin de suspans, un thriller claustrofobic și intens, care s-ar putea să ofere stări de anxietate spectatorilor mai sensibili. Surprinde foarte bine atât sentimentul de disperare, cât și speranța, și prezintă evenimentul din perspectiva mai multor personaje. Interpretările sunt foarte bune iar ansamblul de personaje este bine ales.

Un scenariu bine scris

Scenariul este unul bine scris. Deși recunosc că încă nu am văzut celelalte filme, nu e exclus ca versiunea lui Howard să fie totuși cea mai bună dramatizare a acestei operațiuni. Mi-a plăcut că povestea este, în linii mari, fidelă realității, iar producătorii și scenariștii par că s-au abținut de la înflorituri prea „Hollywoodiene”. Mi-a plăcut de asemenea că filmul pune accent și pe efortul voluntarilor thailandezi de a evacua apa din peșteri și a opri infiltrarea ei, eforturi care au avut un rol hotărâtor la succesul operațiunii de salvare.

Este un film în care suspansul se adună treptat, dar sigur, iar scenele care nu se petrec în peșteră reprezintă doar calmul dinaintea furtunii. Intriga este atent structurată, iar acțiunea nu pare să bată niciodată pasul pe loc, chiar dacă filmul are aproape două ore și jumătate.

Plusuri și minusuri ale peliculei

Din punct de vedre tehnic, Howard și echipa nu dezamăgesc: cadre bine filmate, montaj profesionist și efecte sonore excelente. Coloana sonoră, compusă în mare parte din acorduri de vioară, redă foarte bine atmosfera sumbră și plină de tensiune.

Singurul defect major al filmului este că e puțin convențional pentru genul „survival”. Thirteen Lives nu prea face efoturi atât de mari să se deosebească de alte filme de gen. Un posibil motiv ar fi intenția destul de evidentă a producătorilor de a prezenta cât mai exact ceea ce s-a întâmplat, fără tipicele adaosuri menite să facă filmul mai „dramatic”. Astfel, cei care cunosc deja numeroasele detalii ale acestei uluitoare misiuni de salvare s-ar putea să simtă o ușoară senzație de „deja-vu”. De asemenea, unele detalii au trebuit omise sau comprimate, pentru a păstra durata filmului în limite rezonabile și a construi o poveste ușor de urmărit și de înțeles.

Totuși, realizarea tehnică, interpretările și povestea captivantă contrabalansează aceste neajunsuri.

Chiar dacă nu aduce inovații genului din care face parte, Thirteen Lives este o producție foarte bună de la un regizor foarte talentat, și unul dintre cele mai bune filme lansate până acum în 2022.

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *