Cele treizeci și nouă de trepte, un thriller clasic făcut ca la carte

Ți-a plăcut? Distribuie mai departe în rețeaua favorită!

Cele treizeci și nouă de trepte , scris în 1915, este un roman care prezintă aventura uimitoare a lui Richard Hannay. A început anul și pofta de lectură nu e prea puternică? De ce nu încercați un thriller clasic? Vă recomand cu căldură romanul „Cele treizeci și nouă de trepte”, de John Buchan.

 Un tânăr englez se trezește în mijlocul unei conspirații înfiorătoare. O grupare de spioni planifică asasinarea ministrului grec pe solul Marii Britanii. Scopul lor este provocarea un scandal pan-european care amenință să evolueze într-un război în toată regula. După ce un spion este găsit mort la el în apartament, Hannay se vede nevoit să fugă. El fuge nu doar de gruparea de asasini, ci și de autorități. Pe parcurs, acesta va trebui să descrifreze și misterioasa frază „cele treizeci și nouă de trepte”. Aceasta apare în carnetul codificat al spionului.

Un roman alert ce merită citit

Romanul este deosebit de palpitant și se mișcă într-un ritm alert. Are doar 188 de pagini (în ediția pe care am citit-o eu) și niciuna din ele nu este irosită. Cartea are toate ingredientele unui thriller bun: suspans, acțiune, aventură, mister, spionaj, intrigi politice la nivel înalt, și multe altele. Hannay trece dintr-o peripeție în cealaltă, trebuind să-și folosească toate aptitudinile pentru a fi mereu cu un pas în fața urmăritorilor.

Mi-a plăcut mult și faptul că nu sunt adaosuri inutile în intrigă (gen o poveste de dragoste pentru eroul principal).  Romanul este de asemenea plin de scene memorabile. Una dintre ele este cea în care eroul este urmărit de sus de către un aeroplan. Scena în sine mi-a adus aminte de o scenă similară din filmul „La nord prin nord-vest” Acum că mă gândesc mai bine, nu e de mirare că Hitchcock a regizat și prima ecranizare a acestei cărți.

Singurul defect notabil este faptul că spre sfârșit acțiunea parcă încetinește puțin, în loc să crească în intensitate. Finalul, de asemenea, ar fi putut fi mai spectaculos și nu atât de grăbit. Dar chiar și așa, este un final satisfăcător și cu destul de mult suspans, Hannay confruntându-și față în față dușmanii care l-au urmărit pe întreg parcursul romanului.

Pentru cei care doresc puțină adrenalină literară, „Cele treizeci și nouă de trepte” este un thriller clasic făcut ca la carte.

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *