Rusia a lansat știri false despre vaccinul împotriva coronavirusului de la Oxford susținând că transformă oamenii în MAIMUȚE

Ți-a plăcut? Distribuie mai departe în rețeaua favorită!

O campanie de defăimare a fost lansată în Rusia pentru discreditarea vaccinului împotriva coronavirusului dezvoltat de oamenii de știință de la Universitatea Oxford, susținând că acesta transformă oamenii în maimuțe, informează Daily Mail.

Știrile își propun să răspândească frica cu privire la vaccin, susținând că folosește viruși proveniți de la cimpanzei. Imagini și videoclipuri care sugerează că vaccinul produs în Marea Britanie ar fi periculos circulă pe rețelele sociale rusești. Unele au fost prezentate la programul TV rusesc Vesti News, care este echivalentul emisiunii Newsnight de la BBC.

O imagine îl arată pe Boris Johnson mergând în Downing Street. Ea a fost prelucrată astfel încât acesta să arate ca „Yeti omul zăpezilor”. Imaginea este subtitrată: „Îmi place vaccinul meu bigfoot”.

O altă imagine arată un cimpanzeu în halat de laborator de la gigantul farmaceutic AstraZeneca, care va produce vaccinul, ținând în mână o seringă.

Campania are potențialul de a submina programul de dezvoltare a vaccinului de la Oxford apelând la fanaticii anti-vaccin. Scopul său este de convinge țările în care Rusia dorește să-și vândă propriul vaccin Sputnik V. Aseară, directorul executiv al AstraZeneca, Pascal Soriot, a condamnat aceste practici. Și profesorul Andrew Pollard, directorul „Oxford Vaccine Group”, a criticat aceste practici rusești.

Savanții dau asigurări că vaccinul nu transformă oamenii în maimuțe

Andrew Pollard, este profesor de infecție și imunitate pediatrică la Universitatea din Oxford. El a declarat pentru BBC că orice dezinformare subminează procesul de dezvoltare a vaccinului, ceea ce ar putea fi extrem de periculos. El a spus: „Tipul de vaccin pe care îl avem este foarte asemănător cu o serie de alte vaccinuri, inclusiv vaccinul rusesc, toate folosind virusul răcelii comune de la oameni sau de la cimpanzei”. El a spus că utilizarea virusului de răceală a cimpanzeului a fost o „navetă” pentru a introduce materialul genetic din coronavirus în vaccin.

Directorul executiv al firmei care va produce vaccinul spune că va fi sigur. Doar experții independenți și agențiile de reglementare din întreaga lume vor decid în cele din urmă dacă un vaccin este sigur și eficient. Abia ulterior el va fi aprobat pentru utilizare. Între timp, doctorul Hilary Jones a declarat că încercările de dezinformare au fost „absolut ridicole și rușinoase”. El a spus: „Oxfordul are o echipă foarte fiabilă, amintiți-vă, acolo a fost elaborată și produsă penicilina folosită în al Doilea Război Mondial. Oxfordul are o reputație fantastică”.

Țări precum India și Brazilia, unde Rusia încearcă să-și comercializeze propriul vaccin, au fost vizate de campanie. Nu este clar dacă această campanie de propagandă a fost autorizată sau comandată direct de Kremlin.

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Recomandat
COVID-19 bilanț la 16 octombrie 2020 conform Grupului de Comunicare…
Aiudeanul Portal Web