CELE MAI SCUMPE CLĂDIRI DIN LUME

Ți-a plăcut? Distribuie mai departe în rețeaua favorită!

Articolul dezvăluie cele mai scumpe clădiri din lume, de la zgârie-nori super-înalți, până la cazinouri fastuoase. Este o ierarhie de 30 de clădiri, a căror cost a fost ajustat cu inflația.

BURJ KHALIFA din DUBAI: 1,7 miliarde $

© Burj Khalifa

Măsurând 828 de m înălțime, Burj Khalifa din Dubai este cea mai înaltă structură de pe planetă. Finalizată în anul 2009 la un cost de 1,5 miliarde de dolari, Burj Khalifa este doar al 30-lea cel mai scump edificiu din lume.

Sediul Băncii Centrale Europene, Frankfurt: 1,7 miliarde $

Confruntat cu o serie de probleme și întârzieri de construcție, noul sediu al Băncii Centrale Europene din Frankfurt a depășit masiv bugetul și așa excesiv. Costul total al complexului de zgârie-nori a atins 1,6 miliarde de dolari la finalizarea acestuia în anul 2013.

TURNURILE PETRONAS din KUALA LUMPUR – 1,8 miliarde $

Turnurile gemene spectaculoase din Kuala Lumpur au fost cele mai înalte clădiri din lume din 1998 până în 2004. Proiectat de arhitectul argentinian Cesar Pelli, cele două turnuri au costat aproximativ 1,2 miliarde de dolari la sfârșitul anilor ’90.

STADIONUL WEMBLEY din LONDRA: 1,8 miliarde $

© Vittorio Caramazza/Shutterstock

Primul stadion din lume cu un preț de peste 1 miliard de dolari a fost stadionul Wembley din nordul Londrei. Printre cele mai scumpe clădiri din lume este acum și această bijuterie arhitectonică. Construcția a costat 1,5 miliarde de dolari. A fost finalizat în anul 2006. Casa iconică a fotbalului englez are capacitatea de 90.000 de spectatori și este încoronată de un arc proeminent.

TURNUL BANK OF CHINA din HONG KONG: 1,9 miliarde $

© Pio3/Shutterstock

Turnul Bank of China este una dintre cele mai recunoscute clădiri din Hong Kong și are o înălțime de 367,4 m. Este primul zgârie-nori super-înalt construit în afara SUA. Fiind un punct de reper la vremea respectivă, factura pentru construcția clădirii a totalizat 1 miliard de dolari în 1990.

GARA din KYOTO: 2 miliarde $

© Beeboys/Shutterstock

Nu putea lipsi o gară printre cele mai scumpe clădiri din lume. Gara din Kyoto este o clădire cu 15 etaje care găzduiește totul, de la un hotel la un magazin universal. Totuși, cea mai scumpă gară din lume, este doar a doua ca mărime din Japonia după Gara Nagoya.

PALAZZO, LAS VEGAS: 2,1 miliarde de dolari

© Alex Proimos/Wikimedia Commons

Stațiunea CAZINO Palazzo din Las Vegas este cel mai mare hotel din lume, a doua cea mai mare clădire din emisfera vestică și cea mai înaltă structură din Sin City. A fost finalizată în 2007.

SPITALUL REGAL din ADELAIDE: 2,1 miliarde de dolari

© Sean Heatly/Shutterstock

Spitalele majore nu sunt ieftine, dar Spitalul Regal din Adelaide, Australia de Sud, este de departe cel mai scump construit vreodată. Mega spitalul cu 800 de paturi, și-a deschis porțile cu 17 luni întârziere și sute de milioane de dolari peste buget.

TRUMP TAJ MAHAL, ATLANTIC CITY: 2,3 miliarde de dolari
© Sean Heatly/Shutterstock

Odată descris de Donald Trump drept „a opta minune a lumii”, hotelul și cazinoul Taj Mahal din Atlantic City au costat 1,2 miliarde de dolari când a fost construit în 1990. Complexul sumbru de 120.000 de metri pătrați a devenit în cele din urmă neprofitabil și a fost închis definitiv în octombrie 2016. S-a redeschis din nou ca Hard Rock Hotel & Casino.

PALATUL PARLAMENTULUI din CANBERRA: 2,3 miliarde de dolari
© Thennicke/Wikimedia Commons

Actuala clădire parlamentară a Australiei a fost construită în 1988 la un cost de 1,1 miliarde de dolari. Structura modernă, care este proiectată sub forma a două bumeranguri și dominată în centru de un stâlp impunător, are aproximativ 4.700 de camere.

TURNUL TAPEI 101 din TAPEI: 2,3 miliarde de dolari

© Peellden/Wikimedia Commons

Tapei 101 a fost cea mai înaltă clădire din lume din 2004 până în 2009, când a fost uzurpată de Burj Khalifa din Dubai . Zgârie-nor-ul postmodern, care îmbină fără efort stilurile tradiționale și contemporane, a costat 1,8 miliarde de dolari la momentul construcției.

ANTILIA, MUMBAI: 2,3 miliarde de dolari

© Shutterstock

Este cea mai scumpă reședință privată de pe planetă. Antilia este casa din Mumbai a miliardarului Mukesh Ambani. Super-ostentativul turn de 27 de etaje a fost finalizat în 2010.

200 WEST STREET, NEW YORK: 2,4 miliarde de dolari

© Roman Tiraspolsky/Shutterstock

Sediul global al Băncii de Investiții Goldman Sachs nu va fi niciodată o chestiune de buget. Compania de investiții a fost invidia Wall Street-ului atunci când sediul său somptuos și-a deschis ușile sale în 2010.

BELLAGIO, LAS VEGAS: 2,4 miliarde de dolari

© Elnur/Shutterstock

Factura totală a construcției pentru stațiunea cazino Bellagio a MGM din Las Vegas a ajuns la 1,6 miliarde de dolari în 1998, ceea ce echivalează cu aproximativ 2,4 miliarde de dolari în banii de astăzi. Stațiunea are 3.950 de camere și mii de metri pătrați cu spații de joc.

PRINCESS TOWER, DUBAI: 2,4 miliarde de dolari

© Princess Tower Dubai

Cea mai scumpă clădire din Dubai și a doua cea mai înaltă structură după Burj Khalifa, Princess Tower este, de asemenea, cea mai înaltă clădire rezidențială din lume. Turnul de 2,2 miliarde de dolari a fost finalizat în 2012.

Turnul SHANGHAI din SHANGHAI: 2,5 miliarde de dolari

© Vladimir ZH/Shutterstock

Cu o înălțime de 632 m, turnul răsucit din Shanghai se mândrește cu tot felul de superlative. De la cele mai rapide ascensoare din lume până la cea mai înaltă punte de observare de pe planetă. S-a deschis în 2014, costurile construcției ridicându-se la 2,4 miliarde de dolari.

STADIONUL YANKEE din NEW YORK: 2,6 miliarde de dolari
© Alredosaz/Shutterstock

Construcția stadionului Yankee din New York a costat 2,3 miliarde de dolari în anul 2009, făcându-l cel mai scump stadion construit vreodată. O sumă de 1,2 miliarde de dolari din bani publici a ajutat la finanțarea proiectului, stârnind o controversă uriașă la momentul construcției.

SHARD, LONDRA: 2,6 miliarde de dolari

© The Shard

Capodopera lui Renzo Piano, înaltă de 309,6 m este cea mai înaltă clădire din UE de la finalizarea sa în 2012. Costul întregii zone, care a inclus renovări în jurul stației London Bridge, a totalizat aproximativ 2,4 miliarde de dolari.

ORAȘUL VISURILOR din MACAO: 2,7 miliarde de dolari

© WiNG/Wikimedia Commons

Orașul Viselor din Macao, este al doilea complex ca mărime din categoria stațiuni și cazinouri. Deschis publicului în 2009, complexul fastuos are un acvariu gigantic și o fântână arteziană celebră, printre alte atracții. A costat 2,4 miliarde de dolari la momentul inaugurării.

PALATUL VENEȚIAN din MACAO: 3 miliarde de dolari

© Shuttermee/Shutterstock

Rămânând în Macao, urmează cel mai mare complex de stațiuni și cazinouri din teritoriul autonom, Macao. Palatul venețian este o clădire evaluată la 2,4 miliarde de dolari în momentul construcției. Situat vizavi de Orașul Viselor, turnul cu 39 de etaje, care este modelat după omologul său din Las Vegas, a fost finalizat în anul 2005.

PALATUL ISTANA NURUL IMAN din BRUNEI: 3,3 miliarde de dolari
© Istana Nurul Iman

Construit în 1984 la un cost de 1,4 miliarde de dolari, casa Sultanului din Brunei este considerat cel mai mare palat din lume. Este încă utilizat ca reședință regală. Complexul conține un total de 1.788 de camere, inclusiv o sală de banchete care poate găzdui 5.000 de persoane .

STAȚIUNEA WYNN din LAS VEGAS, 3,4 miliarde de dolari
© GTS Productions/Shutterstock

Unul dintre cele mai mari complexe de hoteluri și cazinouri din Las Vegas, stațiunea Wynn a fost lansată în 2005. Factura de construcție pentru acest complex de lux cu 2.716 camere a atins 2,7 miliarde de dolari, în jur de 3,4 miliarde de dolari în banii de astăzi.

HOTELUL EMIRATES PALACE din ABU DHABI: 3,8 miliarde de dolari
© Courtesy Kempinski

Un hotel mai degrabă decât o reședință regală, Palatul Emirates din Dubai este cât se poate de regal. A fost finalizat în 2005, la un cost de 3 miliarde de $. Hotelul are un total de 394 de apartamente și camere, ca să nu mai vorbim de două SPA-uri, o sală de bal uriașă, alături de zeci de magazine și restaurante.

PALATUL PARLAMENTULUI din BUCUREȘTI: 3,9 miliarde de dolari
© SF/Shutterstock

Construit cu sacrificii umane și materiale, sub denumirea de Casa Poporului, din ordinul lui Nicolae Ceaușescu, edificiul găzduiește astăzi Palatul Parlamentului. Construcția care se întinde pe zeci de hectare, a început în anul 1984 și a costat în total 3,9 miliarde de dolari în banii de astăzi.

ONE WORLD TRADE CENTER, NEW YORK: 4,1 miliarde de dolari
© Dibrova/Shutterstock

One World Trade Center este principala clădire din complexul World Trade reconstruit pe locul Turnurilor Gemene din New York. Având o înălțime de 546 m, zgârie-nor-ul a fost finalizat în 2013 la un cost de 3,8 miliarde de dolari. Asta înseamnă astăzi 4,1 miliarde de dolari și este acum cea mai înaltă clădire din America

HOTELUL COSMOPOLITAN din LAS VEGAS: 4,4 miliarde de dolari
© Andrew Zarivny/Shutterstock

Cosmopolitanul, cu cele 3.027 camere de lux a costat 3,9 miliarde de dolari în 2009. Hotelul și cazinoul cu tematică artistică este compus din două turnuri de înălțimi impresionante. Găzduiește totul, de la un teatru de 3.200 de locuri, la un SPA și un centru de fitness gigantic.

APPLE PARK din CUPERTINO: 5 miliarde de dolari

© Justin Sullivan/Getty

Apple este cea mai bogată companie din lume. Are mai mulți bani în conturi decât multe țări în curs de dezvoltare. Așa că este firesc ca firma să pompeze miliarde de dolari în noul său sediu strălucitor din Cupertino, California. Campusul, care a fost deschis în aprilie anul trecut, a costat aproximativ 5 miliarde de dolari în total.

MARINA BAY SANDS, SINGAPORE: 6,2 miliarde de dolari
© Vichy Deal/Shutterstock

Stațiunea integrată Marina Bay Sands din Singapore uimește cu cea mai minunată piscină infinită din lume. Este cel mai mare cazinou atrium construit vreodată , un hotel de lux cu 2.561 camere și multe altele. Complexul este un punct de reper în categoria sa. A fost finalizat în 2010, la un cost de 5,5 miliarde $ la vremea respectivă.

ABRAJ AL BAIT, MECCA: 16 miliarde de dolari

© Ahmad Faiza/Shutterstock

Înălțându-se peste Mecca, Abraj Al Bait este un complex de șapte zgârie-nori care au fost construite în 2012. A costat 15 miliarde de dolari pentru a găzdui pelerinii care fac pelerinajul anual, Hajj. Complexul este întins pe o suprafață de 14 ha și are cel mai mare turn cu ceas din lume.

MASJID AL-HARAM, MECCA: 100 miliarde de dolari

© Karim Sahib/Getty

Cel mai sacru sit al Islamului și cea mai mare moschee din lume, Masjid al- Haram din Mecca, Arabia Saudită. Se află pe locul I între cele mai scumpe clădiri din lume. Acoperă 40 ha și poate găzdui până la patru milioane de oameni în timpul pelerinajului (Hajj). Se estimează că a costat colosala sumă de 100 de miliarde de dolari.

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Recomandat
O campanie de defăimare a fost lansată în Rusia pentru…
Aiudeanul Portal Web