Devin obligatorii cărțile de identitate cu CIP?

Ți-a plăcut? Distribuie mai departe în rețeaua favorită!

Recent a intrat în vigare Legea 132/2020, care reglementează eliberarea cărților de identitate electronice, inclusiv cărțile de indentitate cu CIP. Noua lege schimbă modul de eliberare a cărților de identitate, informează DCNews.

Devin obligatorii cărțile de identitate cu CIP?

Conform noilor prevederi, cărțile de identitate cu CIP nu sunt obligatorii. Cetățenii vor putea opta între cărțile de identitate electronice și cele obișnuite. Legea prevede, ca atunci când din punct de vedere tehnic este posibil, cetățenii au posibilitatea de a opta între cele două variante. Acest lucru înseamnă că nu devine obligatorie eliberarea unei cărți de indentitate cu CIP.

Legea spune că se poate alege una dintre cele două variante de cărți de identitate electronice. Astfel se poate alege cartea de identitate electronică, cu sau fără amprente digitale înregistrate în cipul documentului.

Este reglementată șiș vârst de la care copiii pot avea bulentin. În conformitate cu Lega 162/2020, copiilor li se vor putea elibera cărți de identitate și înainte de împlinirea vârstei de 14 ani.

Altă prevedere importantă spune că noile cărți de identitate electronice vor înlocui cardurile de sănătate. Data de la care vor fi eliberate noile cărți de identitate nu a fost încă stabilite. Autoritățile spun că mai sunt de stabilit mai multe detalii tehnice înainte de eliberarea lor.

Cartea electronică de identitate va conține:

  • datele din formatul tipărit;
  • un certificat digital pentru autentificare emis și înscris de Ministerul Afacerilor Interne;
  • un certificat digital pentru semnătură electronică emis și înscris de Ministerul Afacerilor Interne şi, după caz, certificate calificate pentru semnătură electronică, astfel cum acestea sunt definite de legislația în domeniu;
  • datele biometrice ale titularului, constând în imaginea facială şi impresiunile papilare a două degete.

Sunt exceptate de la obligaţia furnizării impresiunilor papilare următoarele categorii de persoane:

  • minorii sub vârsta de 12 ani;
  • persoanele pentru care prelevarea amprentelor de la oricare degete este fizic imposibilă.
Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Recomandat
Nu este un secret faptul că adolescenții sunt foarte familiarizați…
Aiudeanul Portal Web