Niște savanți americani susțin că ar fi readus la viață o specie de lup care a dispărut acum 10.000 de ani
Collosal Biosciences, o companie americană specializată în genetică, a anunțat că ar fi reușit să cloneze cu succes o specie de lup care a dispărut. Rasa în cauză se numește „Canis Dirus” și a dispărut de mai bine de 10.000. Până astăzi, susțin cei de la Collosal Biosciences, a căror reușită a ajuns deja în revista Time.
Puii au primit nume sonore
Folosind o combinație de clonare și manipulare a genelor, aceștia au reușit până acum să ajute la nașterea a trei pui. Primii doi se numesc Romulus și Remus, după numele fondatorilor mitici ai Romei.
Cel de-al treilea este o femelă și a fost botezată Khaleesi, numită așa după titlul regal al lui Daenerys Targaryen, un personaj din celebra serie „Cântec de Gheață și Foc” care a stat la baza serialului „Urzeala Tronurilor”. A fost numită așa deoarece Canis Dirus (numiți pe englezește „dire wolves”) erau o specie de lup prezentă în acea serie.
O reușită în materie de inginerie genetică
Oamenii de știință au folosit ADN-ul obținut dintr-un dinte fosilizat și un os al urechii interne. Acestea au fost bine prezervate, permițând ca savanții să aibă la îndemână un genom practic complet. Totuși, acești pui nu sunt chiar o copie genetică completă a unui canis dirus. Asta deoarece a fost nevoie și de niște lupi cenușii pentru stabilirea liniilor celulare. După acest proces, ADN-ul de lup cenușiu a fost modificat după modelul genomului recuperat. Puii au fost născuți de mame lup surogat, prin cezariană.
Această realizare științifică a bulversat presa și opinia publică. Unii savanți, precum cei de la revista britanică The New Scientist, văd în aceșit pui mai degrabă o imitație reușită decât o „readucere la viață” a unei specii dispărute. Totuși, cercetătorii americani care au obținut reușita par încântați și văd aceasta ca pe o șansă de a reintroduce în ecosistem și alte animale dispărute, precum mamutul lânos, pasărea dodo sau tigrul tasmanian.