Star Wars Day este sărbătorită astăzi 4 MAI. May the 4th be with you!

Ți-a plăcut? Distribuie mai departe în rețeaua favorită!

Azi, pe lângă faptul că este a treia zi de Paște, s-a nimerit să fie și Star Wars Day. Și ce poate fi mai frumos de Star Wars Day decât să faci o recenzie la filmul de la care a început totul?

Lansat în 1977, Star Wars (botezat retroactiv Star Wars Episode IV: A New Hope). A fost unul dintre cele mai spectaculoase evenimente cinematografice ale vremii sale. Lansat inițial doar în câteva cinematografe selecte, a ajuns să fie rapid distribuit pe tot globul. Asta datorită succesului fulminant de care s-a bucurat în rândul criticilor dar și al publicului larg.

În doar câteva luni, Star Wars era pelicula care era pe buzele tuturor, o poveste cu un farmec universal, care-i fascina de-a dreptul pe copii și adulți deopotrivă, care-l entuziasma pe spectatorul ocazional de cinema dar în același timp îl putea satisface până și pe criticul snob de filme.

Pelicula a avut parte de un succes  absolut nebun în întreaga lume, devenind nu doar filmul cu cele mai mari încasări ale anului, ci și filmul cu cele mai mari încasări din istorie la vremea lui. Recordul avea să-l păstreze până în 1982, când a fost surclasat de filmul E.T. the Extraterestrial. Fără Star Wars, blockbuster-ul modern probabil că nici nu ar fi existat.

Universul fabulos creat de George Lucas

George Lucas a creat un univers complet original, care nu era bazat pe nicio lucrare anterioară, fie ea carte sau piesă de teatru. Și ce univers magnific a creat! Demult, într-o galaxie foarte, foarte îndepărtată, magia și tehnologia conviețuiesc, Binele și Răul se află în conflict de milenii întregi. Cavalerii dreptății și cei ai fărădelegilor se duelează cu spade de lumină. Dar, în același timp, aceștia mânuiesc puterile misterioasei și misticei energii cunoscute doar ca „Forța”. Peste acestea se suprapune conflictul sângeros dintre Alianța Rebelilor și maleficul Imperiul Galactic, ai căror soldați se luptă la sol, în aer și spațiu, folosind sofisticate arme laser și navete intergalactice care ating viteze amețitoare. Pentru mulți, Star Wars a fost o adevărată revelație. De la Stăpânul Inelelor și Dune încoace nu mai văzuse publicul un univers atât de epic.

Luke Skywalker (Mark Hamill) este eroul filmului, un tânăr fermier de pe o planetă uitată de lume. Acestuia destinul i-a hărăzit un rol măreț, acela de a fi campionul luminii. Alături de bătrânul cavaler Jedi Obi-Wan Kenobi (Alec Guinness), de contrabandistul cinic dar cu inimă de aur Han Solo (Harrison Ford) și de lidera rebelilor, Prințesa Leia Organa (Carrie Fisher), Luke va trebui să lupte împotriva mașinațiunilor imperiului și să-l confrunte pe cel mai sinistru agent al ei, temutul lord Sith cunoscut ca Darth Vader (jucat de David Prowse în costum, dar interpretat în mare de vocea excelentului James Earl Jones).

Star Wars Day. May the 4th be with you!

Unul dintre principalele atuuri ale lui Star Wars îl reprezintă povestea alertă, care se derulează cursiv și fără încetiniri. O singură scenă nu este irosită. Spectatorul este mereu martor la ceva interesant: scene de suspans, dialoguri interesante care prezintă contextul și istoria acestui univers, misticism, acțiune, locații incredibil de exotice, lupte în spațiu, dueluri cu săbii laser, etc. Prima parte a filmului servește mai mult drept expozițiune, dar și aceasta este foarte interesantă și conține scene memorabile, precum cea în care Darth Vader își arată măiestria în cadrul artelor întunecate la o ședință tensionată între membrii comandamentului imperial, sau cea în care Luke și Obi-Wan intră într-un bar populat de o mulțime de rase extraterestre provenite din toată galaxia.

De la jumătatea însă, filmul este aproape non-stop acțiune și suspans. Protagoniștii trec prin numeroase peripeții și pericole. Exact în momentul în care crezi că au scăpat și sunt în siguranță, ceva merge prost și o iau de la capăt. Aproape că nu sunt momente în care să respiri. Punctul culminant al filmului este absolut fantastic: o bătălie spațială de zile mari, în care rebelii în dezavantaj numeric se confruntă cu forțele copleșitoare ale imperiului, încercând să distrugă o uriașă stațiea spațială, până și timpul fiindu-le dușman în această luptă. Rar am mai văzut o intrigă de așa intensitate.

Audio-vizual, filmul este o capodoperă

Din punct de vedere audio-vizual, Star Wars e aproape fără cusur. În cadrul Premiilor Oscar din 1978, a bătut detașat concurența la toate categoriile tehnice. Efectele speciale arătau absolut fenomenal la vremea lor, și chiar și acum și-au păstrat mare parte din farmec.

Costumele și exploziile sunt de top, iar design-ul interioarelor și al navelor e de foarte bun gust. Sunt ușor de recunoscut chiar și de cei care nu sunt fani ai seriei. Montajul e și el excelent, făcând ca pelicula să aibă un ritm alert și totuși povestea să se mențină coerentă. Iar coloana sonoră absolut incredibilă a lui John Williams e cireașa de pe tort. Acordurile epice ale muzicii orchestrale oferă imaginilor din film o vitalitate și o forță aproape palpabile.

Star Wars prezintă un univers absolut fascinant. Are o poveste foarte interesantă și captivantă, este un triumf la capitolul tehnic, iar ca și divertisment este absolut fenomenal. Este o îmbinare excelentă între distracție și artă, între plăcere vizuală pură și estetic. Va rămâne pentru totdeauna o piatră de hotar în istoria cinematografiei americane. A fost una dintre cele mai de seamă producții care au dovedit că filmele nu sunt un simplu meșteșug, ci un fenomen în adevăratul sens al cuvântului.

Star Wars poate nu este cel mai bun film science fiction, dar este indiscutabil cel mai epic făcut vreodată.

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Recomandat
COVID-19 bilanț la 4 Mai 2021 conform Grupului de Comunicare…
Aiudeanul Portal Web