Războiul din Ucraina se va înrăutăți și va deveni mai periculos pentru toată lumea

Ți-a plăcut? Distribuie mai departe în rețeaua favorită!

Într-un articol publicat pe site-ul MS News, Thomas Friedman avertizează asupra faptului că războiul din Ucraina se va înrăutăți și va deveni mai periculos pentru toată lumea.

Jurnalistul spune că în încercarea de a explica îmbunătățirile recente ale operațiunilor armatei ruse în Ucraina, unii oficiali ucraineni au spus: „Toți rușii proști sunt morți”. Este o constatare îndoielnică, deoarece rușii și-au dat seama de greșelile făcute la începutul războiului. Ei au găsit o modalitate mai eficientă de a lupta în continuare, chiar dacă incompetența timpurie a conducătorilor a ucis mii dintre soldații ruși.

Războiul din Ucraina pare să se fi transformat într-un lung război de uzură. Rusia în cea mai mare parte bombardează din spatele frontului cu artilerie și rachete orașele ucrainene din est. Acestea sunt transformate în moloz, iar apoi rușii avansează. S-ar putea crede că ce a fost cel mai rău din acest conflict s-a terminat. Este greșit

Războiul din Ucraina este pe cale să intre într-o nouă fază. Chiar dacă mulți soldați și generali ruși sunt morți, totuși aliații Ucrainei din NATO sunt obosiți. Acest război a contribuit deja la o creștere uriașă a prețurilor la gaze naturale, la benzină și la alimente în Europa. Dacă se va prelungi în iarnă, multe familii din Uniunea Europeană ar putea fi nevoite să aleagă între încălzire și mâncare.

„Strategia de iarnă” a lui Putin

Autorul articolului a denumit noua fază a războiului „strategia de iarnă” a lui Putin versus „strategia de vară” a NATO.

Este evident că Putin este gata să continue agresiunea în Ucraina. El speră că inflația și creșterea prețurilor la energie și alimente în Europa va fractura în cele din urmă alianța NATO. El mizează pe faptul că dacă temperaturile medii în Europa sunt mai scăzute la iarnă decât în ​​mod normal, dacă aprovizionarea globală cu petrol și gaze este mai redusă decât în ​​mod normal, dacă prețurile vor crește și dacă întreruperile de electricitate din cauza penuriei de energie devin larg răspândite, există șanse mari ca membrii europeni ai NATO să înceapă să facă presiuni asupra președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, să încheie un acord cu Rusia pentru a opri luptele.

Așa că Putin trebuie să le spună cu siguranță propriilor trupe și generali epuizați: „Rezistați până la Crăciun. Iarna este prietena noastră.”

Eforturile NATO și UE de a reduce exporturile de petrol rusești către Europa, ar putea duce la creșterea barilului de petrol la 200 de dolari sau mai mult. În Europa, prețurile gazelor naturale au crescut „cu aproximativ 700% de la începutul anului trecut”, a raportat Bloomberg, „împingând continentul în pragul recesiunii”.

Între timp, oficialii NATO, SUA și Ucrainei își spun cu siguranță: „Da, iarna este inamicul nostru. Dar vara și toamna pot fi prietenele noastre”. Ei speră să provoace suficiente pierderi armatei obosite a lui Putin, astfel încât acesta să accepte o încetare a focului.

Va funcționa strategia?

Această strategie ar putea să funcționeze. Putin poate obține unele câștiguri în estul Ucrainei, dar cu un preț foarte mare. Numeroase analize militare sugerează că Rusia a suferit pierderi de cel puțin 15.000 de soldați morți în mai puțin de cinci luni. Este o cifră uluitoare și probabil, dublul acestui număr de răniți. Peste 1.000 de tancuri și piese de artilerie rusești au fost transformate în fier vechi.

Dacă avansurile lui Putin stagnează sau chiar pierd teren, președintele rus s-ar putea simți obligat să accepte o încetare a focului. Ulterior ar putea urma schimburi de prizonieri, evacuări umanitare și condiții mai bune pentru exporturile de alimente ucrainene. Toate acestea ar ajuta la reducerea inflației și ar putea reduce presiunea asupra aliaților europeni ai Ucrainei.

Va exista un acord de pace final?

Nu există niciun semn că Putin este gata să încheie un acord de pace final. Totuși este posibilă o încetare a focului, care ar putea oferi o ușurare piețelor energetice și alimentare.

Din aceste motive autorul articolului crede că războiul din Ucraina este pe cale să intre în cea mai periculoasă fază. Este esențial care strategie va funcționa: strategia de iarnă a lui Putin se sau strategia de vară a NATO.

Vicepremierul ucrainean, Iryna Vereșciuk, a făcut apel la rezidenții din teritoriile ocupate de ruși din sud să plece rapid de acolo, astfel încât rușii să nu îi poată folosi ca scuturi umane în timpul anticipatei contraofensive ucrainene. „Forțele noastre armate vin să elibereze teritoriile”, a spus ea. „Va avea loc o luptă masivă.”

Din păcate, nu se știe ce ar putea face Putin dacă forțele sale vor fi blocate din nou sau pierd teren. L-ar putea face mai susceptibil la o încetare a focului. Ar putea, de asemenea, să-l forțeze la o mobilizare națională pentru a aduce mai multe trupe în luptă.

Autorul spune: „acest război din Ucraina nu se va sfârși atâta timp cât Putin va fi la putere la Moscova”. Posibilitatea ca Putin să fie dat jos de la putere va trebui decisă de ruși.

Acesta a fost întotdeauna războiul lui Putin. El personal l-a conceput, planificat, regizat și justificat. Este imposibil pentru el să-și imagineze Rusia ca pe o mare putere fără Ucraina. În acest context, deși Putin ar putea fi forțat la o încetare a focului, aceasta ar fi doar temporară.

Concluzia lui Thomas Friedman este că războiul din Ucraina este departe de a se termina. Mai mult o predicție la cât va mai continua, este imposibil de făcut.

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *