Aşezarea cinstitului Brâu al Maicii Domnului în raclă

Ți-a plăcut? Distribuie mai departe în rețeaua favorită!

Pe 31 august, Biserica Ortodoxa praznuieste punerea in racla a Cinstitului Brâu al Maicii Domnului, in Constantinopol.


Potrivit Sfintei Traditii, Apostolul Toma nu a fost prezent la inmormantarea Maicii Domnului. El se va invrednici sa primeasca Cinstitul Brau, facut de Fecioara Maria din par de camila. ca semn al inaltarii ei cu trupul la cer
Cinstitul Brau a fost adus in Ierusalim de imparatul Teodosie cel Mare (379-395) iar in anul 395, Arcadie, fiul lui, il muta în Constantinopol. Pe 31 august, împăratul Arcadie a așezat Cinstitul Brâu într-o raclă foarte frumoasă, pe care a numit-o „racla sfântă”.

Sfântul Brâu s-a păstrat în racla pecetluită mai întâi în biserica Sfinţilor Apostoli, apoi în Biserica Preasfintei Născătoare din Vlaherne, ce o ridicase împărăteasa Pulheria. Această raclă nu s-a deschis până în zilele împăratului Leon Inţeleptul (886-912). Soţia împăratului Leon, Zoe, suferea de o boală gravă, incurabilă, însă, într-o noapte, prin vedenie dumnezeiască, a aflat că dacă se va atinge de Brâul Maicii Domnului se va vindeca.

Minunea înfăptuită de Cinstitul Brâu al Maicii Domnului

La rugămintea Împăratului Leon, Patriarhul Constantinopolului a luat Brâul Maicii Domnului, și, înconjurat de un sobor de preoți, a mers la curtea împărătească unde s-au rugat pentru tămăduirea împărătesei. Aceasta s-a închinat și a adus cinstire Brâului Maicii Domnului și atingându-se de acesta s-a vindecat.

Drept multumire, imparateasa a brodat Braul Maicii Domnului cu fir de aur si l-a reasezat in racla, și au rânduit prăznuirea acestei minuni spre lauda Maicii Domnului.In secolul al XII-lea, in timpul imparatului Manuil I Comnenul (1143-1180) s-a stabilit oficial sarbatoarea punerii in racla a Cinstitului Brau al Maicii Domnului pe 31 august. In trecut, Sfantul Brau se sarbatorea pe 2 iulie, cand se pomeneste si Asezarea Vesmantului Nascatoarei de Dumnezeu in Vlaherne.

Parti din Braul Maicii Domnului se pastreaza in Manastirea Kato Xenia, din Grecia, Manastirea Vatoped, din Muntele Athos, Mănăstirea Dionisiu, din Muntele Athos, biserica Le Puy-Notre-Dame din Franta.
Maica Domnului a facut multe minuni prin Braul sau. Aduce vindecare si in prezent celor care sufera de cancer si ofera ajutor femeilor care nu pot avea copii.

Tropar la sarbatoarea asezarii in racla a Cinstitului Brau al Maicii Domnului

Născătoare de Dumnezeu pururea Fecioară, Acoperământul oamenilor, Veşmântul şi Brâul Preacuratului tău trup, puternic Acoperământ cetăţii tale ai dăruit prin naşterea ta cea fără sămânţă, Nestricată rămânând. Că întru tine şi firea se înnoieşte şi vremea. Pentru aceasta, te rugăm, pace cetăţii tale dăruieşte şi sufletelor noastre mare milă.

Rugăciunea Brâul Maicii Domnului

Click pe link-ul de mai sus pentru vizualizare

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Recomandat
COVID-19 bilanț la 31 August 2021 conform Grupului de Comunicare…
Aiudeanul Portal Web