The Irishman cel mai recent film al talentatului și prolificului Martin Scorsese
The Irishman (tradus la noi ca „Irlandezul: Asasinul Mafiei) este cel mai nou film al talentatului și prolificului regizor american Martin Scorsese. A fost lansat acum un an, pe date de 1 noiembrie, de către platforma de streaming online Netflix. Filmul este o reîntoarcere la genul care l-a consacrat pe Scorsese. Acela al filmelor cu mafioți și găști, precum Mean Streets, Goodfellas, Casino, Gangs of New York sau The Departed.
The Irishman are la bază cartea „I Heard You Paint Houses” („am auzit că vopsești case”, un eufemism folosit de mafioți pentru a descrie un asasinat la comandă) a lui Charles Brandt. Cartea prezintă povestea (bazată pe fapte reale) lui Frank Sheeran, zis Irlandezul, care este și naratorul principal al poveștii.
La începutul filmului, Frank (jucat de Robert de Niro) este doar un simplu șofer ce lucrează pentru o firmă de transport. O întâlnire cu Russel Bufallino (Joe Pesci), capul unei familii mafiote, îi va schimba în mod irevocabil destinul. Îl va conduce pe Sheeran pe un drum fără întoarcere. Noua viață îi va aduce prosperitate, dar și multe necazuri și o viață de familie instabilă.
Viața lui Frank Sheeran devine și mai complicată atunci când se împrietenește cu carismaticul, dar și extrem de colericul, Jimmy Hoffa (Al Pacino). Este celebrul lider sindical, a cărui dispariție a șocat America. Misterul morții sale nu a fost dezlegat nici până astăzi. Legat de acest aspect, filmul prezintă o teorie interesată despre felul cum a sfârșit Hoffa.
Distribuția este excepțională
Una dintre principalele atracții ale filmului este, după cum v-ați putut da seama citind mai sus, distribuția excepțională. Sunt trei nume grele din lumea filmului care joacă personajele principale. Acest trio, care va da palpitații fanilor înfocați ai filmelor cu mafioți, joacă excepțional. Cei trei sunt sarea și piperul multor scene din film.
Criticii au lăudat jocul lor actoricesc, și trebuie să recunosc și eu că am fost plăcut impresionat, mai ales de Pesci, care joacă din nou un gangster. În acest rol, este însă calm și calculat, nu temperamental, cum am fost unii obișnuiți să-l vedem. De Niro este și el foarte bun ca protagonist și narator, captând atenția spectatorului.
Pacino face un rol de zile mari portretizându-l pe Hoffa și a sa personalitate complexă și complicată. Pe lângă aceștia, mai apar și alți actori cunoscuți din filme și seriale. Printre aceștia îi amintesc pe Harvey Keitel, Ray Romano, Bobby Canavale sau Anna Paquin.
O tehnologie nouă a fost folosită de producători
Alt punct atrăgător îl reprezintă tehnologia de întinerire folosită de producătorii filmului. Este folosită pentru a crea impresia că actorii chiar îmbătrânesc pe măsură ce filmul se apropie de final. E o tehnică imperfectă, lăudată de unii și criticată de alții. Însă mie mi-a plăcut și admir curajul lui Scorsese de a încerca ceva nou în filmele sale.
The Irishman are toate elementele care-mi plac într-un film de Scorsese, precum cadrele mobile lungi, editarea dinamică, dialogurile savuroase, personajele complexe și folosirea eficientă a melodiilor din coloana sonoră pentru a puncta scenele cheie. Este un film foarte lung, de trei ore și jumătate. Acest lucru va testa răbdarea unora. Pe alții îi va provoca să critice o durată care li se pare nerezonabilă. E un punct de vedere pertinent din anumite privințe.
Și totuși, dacă m-ar întreba cineva eu ce scenă aș tăia, care mi s-a părut inutilă sau în plus, n-aș știi ce să răspund. Fiecare scenă își are semnificația ei. Prezintă un aspect nou al protagonistului, sau prezintă elemente ale intrigii care vor fi refolosite mai târziu. E un film lung, dar a fost făcut special să fie așa, nu a fost lungit inutil.
Dată fiind penuria de filme din ultima vreme, din cauza închiderii cinematografelor ca urmare a epidemiei de Covid-19, acum e un moment excelent să vizionați The Irishman în caz că nu i-ați dat o șansă prima oară.