Downton Abbey un serial etalon din categoria celor de epocă

Ți-a plăcut? Distribuie mai departe în rețeaua favorită!

Downton Abbey este un serial etalon de epocă lansat de către televiziunea britanică ITV în 2010. Acesta prezintă viața și dramele familiei aristocrate Crawley la începutul secolului XX. Alături de aceștia, viețile servitorilor din domeniul Downton Abbey sunt și ele minuțios explorate. Serialul a rulat timp de șase sezoane, între 2010 și 2015.

Seriale de epocă au mai existat și vor mai exista, însă rar mi-a fost dat să văd un serial mai frumos ca Downton Abbey. Atmosfera acelor vremuri este redată perfect, cadrele sunt excelent filmate (atât cu camere de filmat statice cât și cu camere de mână), povestea face referire la evenimente istorice reale iar coloana sonoră orchestrală este de-a dreptul minunată, cu multe teme muzicale memorabile. În ceea ce privește realizarea tehnică, este un serial aproape fără cusur. Dar ceea ce captivează sunt personajele și poveștile lor.

Downton Abbey un serial etalon în categoria sa

Downton Abbey are probabil cel mai bun ansamblu de personaje din orice serial. Poate doar Game of Thrones, prin numărul mare de personaje principale și secundare se apropie de această performanță. Și totuși, chimia dintre personaje este aproape tangibilă și mult mai bine redată pe ecran. Aproape fiecare fan al seriei are câte un personaj favorit. Unele personaje sunt inimoase, altele mai rezervate, altele de-a dreptul viclene, dar toți au o poveste fascinantă și emoționantă în spate, ceea ce îi face extrem de umani.

Serialul abordează subiecte tabu

De asemenea, serialul abordează subiecte sociale tabu la acea vreme, precum homosexualitatea, infidelitatea sau agresiunea sexuală, însă într-un mod obiectiv, nu ca o predică. Teme precum moartea, efectele războiului sau diferențele dintre diverse clase sociale sunt și ele prezente. Downton Abbey este un serial matur, cu subiecte interesante, o poveste bine scrisă și personaje ușor de îndrăgit. După cel de-al treilea sezon, câțiva actori principali au părăsit producția, spre întristarea multor fani. De asemnea, ultimele două sezoane au fost descrise ca fiind siropoase pe alocuri de către unii critici. Totuși, nu se poate vorbi de o scădere reală a calității.

Serialul s-a menținut aproape constant la un nivel ridicat pe toată durata celor șase sezoane. Finalul ultimului sezon consider că a fost reușit și a rezolvat toate intrigile secundare într-un mod satisfăcător. Ca să nu mai spun de popularitatea de care încă se bucură, chiar anul trecut apărând în cinematografe un film cu același nume, care continuă povestea clanului Crawley și al simpaticilor lor servitori și prieteni, film care a fost un succes financiar îndeajuns de considerabil încât la ora actuală să se discute despre planuri pentru o continuare.

Chiar dacă au trecut ceva ani de când s-a terminat, Downton Abbey rămâne în continuare un serial etalon. Este unul dintre cele mai bune și premiate seriale din ultimii ani. Dintre toate serialele de epocă realizate recent, doar The Crown (Coroana) de la Netflix și Victoria (produs tot de ITV), se apropie de calitatea lui. Însă chiar și cu asemenea iluștrii rivali, Downton Abbey este în continuare privit de mulți ca fiind regele neîncoronat al genului. Pentru fanii serialelor de calitate, o recomandare călduroasă.

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Recomandat
În cursul serii de sâmbătă o femeie de 45 de…
Aiudeanul Portal Web