Știri pe scurt – Miercuri 13 iulie 2022. Războiul petrolier al lui Putin cu Occidentul
Un articol publicat în The New York Times dezvăluie războiul petrolier al lui Putin cu Occidentul, declanșat de acesta după invadarea Ucrainei.
În timp ce Rusia face presiuni pentru a găsi noi cumpărători pentru petrolul său pe fondul sancțiunilor occidentale dure, reduce cotele de piață ale doi dintre aliații săi, Iran și Venezuela. S-ar putea declanșa un război al prețurilor care ar putea afecta întreaga planetă. Experții se așteaptă ca, dacă bătălia petrolieră se va intensifica, aceasta să ridice tensiunile cu Kremlinul, chiar dacă Vladimir Putin, președintele rus, lucrează pentru a-și consolida alianțele.
Competiția petrolieră declanșată de invazia Ucrainei de către Rusia pare deja să împingă Venezuela un pic mai aproape de Occident, după ani de înghețare profundă a relațiilor. Orice posibil acord pentru a aduce mai mult țiței venezuelean pe piețele mondiale ar ajuta SUA. Aceasta este din ce în ce mai disperată să reducă prețurile petrolului pentru a limita daunele aduse economiilor occidentale în urma războiului.
Creșterea prețului petrolului și gazelor. faptul că o mare parte din oferta globală provine din Rusia, a fost cea mai puternică armă a lui Putin împotriva Occidentului. Acest lucru îi oferă încă o influență geopolitică semnificativă. Prețul petrolului din ultimele luni a atins niveluri nemaiîntâlnite din 2008. În consecință au crescut veniturile din petrol ale Rusiei și au contribuit la alimentarea mașinii de război a țării.
Alte știri
- Negociatorii ruși și ucraineni se vor întâlni astăzi la Istanbul. Este un efort din ce în ce mai disperat de a debloca uriașele cantități de cereale din porturile Ucrainei. Acestea trebuie expediate pentru a evita foametea cu care se confruntă țările sărace.
- Dezbaterea asupra comentariilor făcute de ambasadorul Ucrainei în Germania a stârnit întrebări cu privire la un capitol întunecat al istoriei lor comune.
O nouă viziune asupra universului
Telescopul spațial James Webb, cel mai puternic observator spațial construit până acum, a oferit imagini spectaculoase din primele zile ale cosmosului.
Telescopul Webb, în producție de 30 de ani a costat aproape 10 miliarde de dolari. Este echipat pentru a descoperi un tărâm al istoriei cosmice, pentru a studia primele stele și galaxii. Scopul său este și de căuta lumi mai apropiate, potențial locuibile. Este o colaborare între NASA, Agenția Spațială Europeană și Agenția Spațială Canadiană.
A privi spre exterior în spațiu înseamnă a privi în trecut. Cu cât o stea sau o galaxie se află mai departe, cu atât este mai veche. Acesst lucru face din telescop un fel de mașină a timpului. Astronomii teoretizează că cele mai îndepărtate și mai vechi stele pot fi diferite de stelele pe care le vedem astăzi.
Alte știri pe scurt
- Euro a scăzut aproape de paritate cu dolarul pentru prima dată din 2002; acest prag este urmărit îndeaproape de investitori.
- Președintele Sri Lanka a încercat să fugă din țară, la câteva zile după ce protestatarii i-au luat cu asalt reședința.
- Twitter l-a dat în judecată pe Elon Musk în încercarea de a-l forța să finalizeze achiziția de 44 de miliarde de dolari a companiei, declanșând o bătălie juridică.
- Croația aderă oficial la zona euro. Acesta intenționează să adopte moneda euro în 2023 și va fi a 20-a națiune care va adera la uniunea monetară.