VIDEO: Cele mai grave dezastre chimice din istoria umanității

Ți-a plăcut? Distribuie mai departe în rețeaua favorită!

Un inventar al celor mai importante dezastre chimice industriale din istoria umanității, arată pericolul potențial al acestor substanțe chimice periculoase, depozitate în condiții improprii.

Explozia de la Oppau în Germania din anul 1921

Dezastre chimice - Oppau Germania 1921
Dezastre chimice – Oppau Germania 1921

La 21 septembrie 1921, 4500 de tone de sulfat de amoniu în combinație cu azotat de amoniu au explodat într-un siloz din Oppau. Acesta era situat în sud-vestul Germaniei, într-o fabrică chimică a corporației BASF. Se estimează că aproximativ 500-600 de persoane au fost ucise și alte mii rănite. Mii de case din apropiere au fost distruse. A fost primul dezastru major de acest fel din istorie.

Dezastrul din Bhopal din India – 1984

VIDEO; Relatarea NBC NEWS a tragediei din Bhopal

Este considerat unul dintre cele mai grave dezastre chimice din lume. În noaptea de 2 spre 3 decembrie 1984, instalația de pesticide a companiei Union Carbide India Limited (UCIL) a început să aibă scurgeri în atmosfera din jurul orașului Bhopal din India, eliberând gazului otrăvitor cunoscut sub denumirea de izocianat de metil (ICM). În câteva ore, de pe străzi au început să se strângă sute de cadavre, în timp ce într-o mahala din apropierea orașului 3.800 și-au găsit moartea, iar aproape o jumătate de milion de oameni au fost expuși norului toxic. Estimările numărului de decese variază. Guvernul a spus că 5.295 de persoane au murit, dar activiștii au estimat numărul deceselor la peste 20.000.

PEPCON dezastru în Nevada – 1988

Dezastrul PEPCON a avut loc la Henderson, Nevada, la 4 mai 1988

Catastrofa a avut loc la compania ”Pacific Engineering and Production Company of Nevada” (PEPCON). Era o uzină specializată în fabricarea unei componente principale a carburantului solid pentru propulsarea rachetelor. Drama a început în timp ce muncitorii tocmai terminaseră de luat masa de prânz. Scânteile provocate de o echipă de reparații au aprins o infrastructură construită din fibră de sticlă. Flăcările au înghițit repede stocul de material oxidante fabricate de PEPCON, declanșând „cea mai mare explozie domestică, non-nucleară din istoria lumii”. Așa cum se arată într-un studiu de caz al NASA, explozia a fost echivalentă cu o kilotonă de TNT. Este aproximativ puterea unei arme nucleare tactice. 

Explozia fabricii chimice din Toulouse – 2001

La 21 septembrie 2001, o unitate de stocare care conține azotat de amoniu a explodat la uzina chimică AZF din Toulouse, cel mai mare producător de îngrășăminte din Franța. Douăzeci și nouă de persoane au fost ucise. Peste 20.000 de clădiri, inclusiv case și școli, au fost distruse. Explozia a înregistrat o magnitudine de 3,4 pe scara Richter.

Explozia exploziilor din Texas – 2013

Pe 17 aprilie 2013, o explozie masivă a distrus locul unde era stocat azotatului de amoniu al firmei ”West Fertilizer Company” din Texas. Aceasta a provocat o minge de foc de aproape 30 de metri în aer, în timp ce pompierii se luptau pentru a stinge flăcările. Explozia a fost atât de puternică, încât a fost înregistrat pe seismografe ca un cutremur de magnitudine de 2,1 pe Richter. Cincisprezece persoane au fost ucise, dintre care douăsprezece au fost pompieri voluntari. Alte 200 de persoane au fost rănite, în timp ce 500 de familii și-au pierdut locuințele.

Exploziile Tianjin în China, 2015

Scene apocaliptice au fost văzute în orașul portuar chinez Tianjin, pe 12 august 2015. O serie de explozii masive la un depozit de chimicale au distrus clădirile din apropiere și mașinile dintr-o parcare. Este unul dintre cele mai mari dezastre chimice, care a ucis 173 de persoane. Exploziile au provenit de la instalația de logistică internațională Ruihai.. Se presupune că acolo au fost 3.000 de tone de substanțe chimice periculoase, cum ar fi azotatul de amoniu, nitratul de potasiu și cianura de sodiu. Nitroceluloza, un compus inflamabil depozitat acolo s-a aprins datorită căldurii de vară. Flăcările s-au răspândit apoi la tancurile de azotat de amoniu, lucru care a declanșat uriașele explozii.

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Recomandat
SR-71 Blackbird rămâne încă cel mai rapid avion din lume.…
Aiudeanul Portal Web