SR-71 Blackbird cel mai rapid avion din toate timpurile

Ți-a plăcut? Distribuie mai departe în rețeaua favorită!

SR-71 Blackbird rămâne încă cel mai rapid avion din lume. În timpul Războiului Rece, avionul de spionaj SR-71 Blackbird putea zbura mai sus și mai repede decât oricare altul. Și la 55 de ani de la primul său zbor, acesta a rămas cel mai rapid avion din toate timpurile. 

Aeronava a fost construită în anii 1960 în cadrul unui proiect secret. A fost o aeronavă din categoria Mach 3+, la limita superioară a supersonicilor. Totuși unii specialiști nu o încadrează în categoria avioanelor „hipersonince”. Blackbird-ul nu a rămas oficial un secret pentru mai mult timp. Președintele Lyndon Johnson candida la alegeri în 1964. Pentru a contracara criticile senatorului republican Barry Goldwater, a dezvăluit existența SR-71 în timpul unui discurs din 25 iulie. Secretul faimosului SR-71 Blackbird, nu mai era un secret. În teorie. În fapt tehnologiile și conceptul inovativ de design al acestui avion erau secrete de nepătruns. 

SR-71 Blackbird – avion spion de ultimă generație

SR-71 nu era o aeronavă obișnuită, ci un avion de spionaj de ultimă generație. Conceput în anii 1950 și construit la începutul anilor 1960, era proiectat pentru a zbura rapid la altitudini mari peste Uniunea Sovietică. Înlocuia aeronava U-2 Dragon Lady care devenise vulnerabilă la rachetele noi ale sovieticilor de atunci.

Producătorul Lockheed Marin și Forțele Aeriene ale SUA au catalogat proiectul ca strict secret. CIA monitoriza orice înregistrare care dădea indicii venită din partea reporterilor, analiștilor sau observatorii civili de avioane. Orice dădea informații cu privire la existența jetului, era contactat de CIA și interogat. 

Pentru a menține secretul programului, inginerii Lockheed au lucrat în liniște la avion la divizia Skunk Works a companiei din Burbank, California. Apoi s-a lucrat la baza izolată a Forței Aeriene Nevada, cunoscută sub denumirea de Area 51, începând din 1958. Primul Blackbird a zburat patru ani mai târziu.

Guvernul a înconjurat proiectul Blackbird într-un secret absolut. Era primul avion experimental și prima aeronavă invizibilă. Datorită designului său reflectorizant, era aproape de nedetectat pe radar. Performanța extremă a SR-71 Blackbird era o viteză de Mach 3,3 la o altitudine de 25 de km.

Avionul a fost retras din serviciu complet în anul 1998.

Sursa: Yahoo.com

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *