Trump riscă să arunce în aer pacea din Orientul Mijlociu dacă își va pune în aplicare planul său cu privire la Fâșia Gaza

Ți-a plăcut? Distribuie mai departe în rețeaua favorită!

Declarațiile de marți ale lui Donald Trump cu privire la Fâșia Gaza au produs un ecou puternic nu doar în Orientul Mijlociu, ci și în restul lumii. Anunțul președintelui american a venit de nicăieri și i-a lăsat vizibil uluiți chiar și pe ziariștii prezenți la conferința de presă.

Potrivit lui Trump, planul lui prevede ca Fâșia Gaza să fie preluată de către americani, chipurile pentru a o dezvolta economic și a aduce pacea în zonă. Această propunere are însă o problemă majoră: în jur de 2 milioane de palestinieni vor trebui să fie mutați din acel teritoriu. Unde? Păi, în țările vecine, potrivit proaspătului președinte SUA!

Trump dorește o „Rivieră” în Orientul Mijlociu

„Statele Unite vor prelua Fâșia Gaza și vom face treabă și cu ea” și-a descris, pe scurt, Trump intențiile, în fața jurnaliștilor rămași perplecși. „Statele Unite, în colaborare cu echipe de top de dezvoltatori din întreaga lume, vor începe încet și cu grijă construcția a ceea ce va deveni unul dintre cele mai mari și spectaculoase proiecte de dezvoltare de pe Pământ”, a mai declarat acesta. Acesta dorește să creeze un soi de „Rivieră” a Orientului Mijlociu în acea zonă. Însă pentru a face acest lucru, vrea să mute mai întâi populația palestiniană din acea zonă, în țările arabe vecine.

Gaz pe foc a părut să pună și prim-ministrul Israelului, Benjamin Netanyahu, care în loc să adopte un ton mai moderat, a părut la rândul lui încântat de idee, spunând că Trump este un om care „gândește inovator” și „arată dorința de a depăși gândirea convențională”. Extrema dreaptă din parlamentul israelian susține și ea propunerea.

Deși atitudinea Israelului pare de înțeles, din cauza cumplitului atac din 7 octombrie 2023 asupra unor cetățeni israelieni (în care au murit sau au fost capturate și persoane din alte țării), analiștii politici sunt indignați și chiar șocați de această propunere, care amenință să distrugă și ultimele șanse de a instaura pace în această regiune volatilă. Ba mai mult, ar contraveni unor decenii întregi de politică americană ca Trump să schimbe acum, brusc, abordarea privind Palestina.

Indignare la nivel internațional

Statele arabe s-au opus puternic acestei propuneri. Printre acestea se numără Egiptul, Iordania, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și Iran. Recent, ministrul de externe Badr Abdelatty a declarat că este în contact cu omologi din 11 state pentru a discuta acest subiect foarte delicat din punct de vedere politic și diplomatic.  

Presa și politicienii de peste ocean nu au fost nici ei prea încântați de idee, printre oponenți aflându-se chiar unele țări membre NATO. Printre statele care s-au opus propunerii lui Trump se află Turcia, Marea Britanie, Irlanda, Germania, Franța și Australia. Ideea de a strămuta o populație atât de mare din zonă a fost descrisă de unii comentatori ca o epurare etnică, lucru care contravine dreptului internațional.

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *