BlackBerry – ecranizarea ascensiunii și decăderii celebrului telefon inteligent

Ți-a plăcut? Distribuie mai departe în rețeaua favorită!

2023 se anunță a fi un an plin de filme biografice cu mult potențial, BlackBerry fiind printre acestea. Unele au fost deja lansate, precum Tetris, altele urmând să apară în viitorul apropiat (Oppenheimer, Ferrari, Napoleon, Maestro, etc.). 

BlackBerry, noul film al regizorului canadian Matt Johnson, pare să aibă competiție serioasă, însă cu un scenariu bine scris și interpretări de excepție, are șanse să fie considerat unul dintre cele mai bune filme ale anului de către mulți cinefili. 

Ascensiunea și decăderea celebrului brand

Așa cum sugerează și numele, filmul prezintă ascensiunea și decăderea celebrului brand de telefoane inteligente, care la începutul anilor 2000 domina o mare parte din piața dispozitivelor mobile. Telefoanele BlackBerry au devenit celebre pentru design-ul lor atrăgător și elegnat, cu tastatură intuitivă, dar și pentru numeroasele inovații aduse telefoniei mobile. De asemenea, la un moment dat, compania era una dintre cele mai mari din Canada și cel mai mare angajator din zona Ontario. Însă o serie de decizii administrative proaste și apariția telefoanelor inteligente cu ecran tactil a dus la scăderea popularității BlackBerry-ului și, în cele din urmă, la dispariția lui completă în ianuarie 2022. 

Filmul este o biografie care se concentrează în principal pe reușitele, și nereușitele, celor doi lideri ai companiei Research in Motion, Mike Lazaridis (Jay Baruchel) și Jim Balsillie (Glen Howerton). Fondată în 1984 de către Lazaridis și prietenul său cel mai bun, Douglas „Doug” Fregin (interpretat în film chiar de către regizorul și scenaristul filmului, Matt Johnson) pe când erau amândoi studenți la inginerie, RIM devine rapid o companie mică dar promițătoare, care atrage oameni tineri și foarte pricepuți în domeniul lor. Totuși, în ciuda calității muncii lor, Research in Motion nu reușește să producă încă un impact considerabil pe piața de electronice și IT, necesitând o minte ceva mai ascuțită în domeniul afacerilor.

Personalități accentuate în conducerea companiei

Aici intră în scenă Jim Balsillie, un veritabil „rechin” al lumii afacerilor, care știe să adulmece pradă și oportunitate acolo unde acestea se găsesc, devenind co-CEO al companiei, alături de Lazaridis. Însă, deși metodele sale dau roade, apariția sa produce primele tulburări în cadrul companiei, ale căror efecte se vor simți mai târziu. Doug Fregin, mai ales, nu este de acord cu metodele lui Balsillie, considerând că acestea distrug atmosfera lejeră de dinainte, care alimenta creativitatea membrilor echipei. De fapt, fiecare dintre cele trei personaje personifică o idelogie. Doug este adeptul unei culturi a muncii mai relaxate și prietenoase, în care toți se simt ca o familie, chiar dacă asta implică și un ritm de producție mai lent. Balsillie în schimb e un afacerist versat care dorește un proces de creație și distribuție rapid, care să respecte termenul limită și să facă față cererii, chiar dacă asta implică control strict și compromisuri de calitate. În fine, Lazaridis vrea o cale de mijloc, nedorind compromisurile pe care Balsillie le-ar accepta ușor (deoarece ar duce la un produs sub standardele sale), dar care înțelege că lumea afacerilor este una foarte dură.

Conflicte datorită viziunilor diferite

De la aceste viziuni diferite pornesc numeroasele conflicte ale intrigii. Întreaga poveste din spatele telefoanelor BlackBerry sună ca o tragedie grecească, sau o piesă shakespiriană. Și, din multe puncte de vedere, chiar este. Până și filmul este structurat în trei acte (1996, 2003 și 2007) și un epilog (2008). Dar filmul este și o comedie, nu doar o dramă, deoarece multe din întâmplări au o doză de hilar din cauza situațiilor în care sunt puși participanții. Deși cel mai apropiat film ca stil pare la prima vederă a fi „Rețeaua socială” al lui David Fincher, stilul narativ și de filmare al lui Blackberry pare inspirat mai mult de seriale de comedie ca „The Office” sau „Curb Your Enthusiasm”. E un stil destul de interesant și cu un caracter individual, cea ce face ca Matt Johnson să devină unul dintre regizorii pe care-i voi urmări cu atenție și interes pe viitor. 

Pe lângă scenariul bine scris și cu un umor bine dozat, filmul mai beneficiază și de interpretări excelente ale celor doi actori principali. Glenn Howerton face probabil cel mai bun rol din cariera sa de până acum, interpretând un individ foarte inteligent și capabil, dar destul de instabil emoțional, un fel de anti-erou corporatist, la granița dintre șef tiran și persoană rezonabilă. Jay Baruchel, pe care mulți îl știu mai mult din comedii, e foarte bun în rolul serios pe care-l face, acela al unui inventator genial dar timid, care descoperă pe parcursul filmului cu ce se mănâncă, de fapt, lumea afacerilor.

Cu toate că Blacbkerry este asemănător cu filmele „Tetris” și „Air”, amândouă lansate în cinematografe înaintea lui, de fapt filmul poate fi considerat primul, deoarece premiera a avut loc înaintea celor două, în cadrul Festivalului de Film de la Berlin, unde a participat în competiția oficială. 

Deși lumea nu duce lipsă de filme bazate pe fapte reale, Blackberry este totuși o peliculă valoroasă, care va plăcea mai ales fanilor genului, dar și publicului care apreciază ceva bine realizat.  

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *