Începutul sfârșitului modelului lui Viktor Orban

Ți-a plăcut? Distribuie mai departe în rețeaua favorită!

Acesta este începutul sfârșitului modelului lui Viktor Orban? Este o întrebare care este dezbătută într-un amplu articol publicat pe site-ul de știri MS News.

Premierul maghiar Viktor Orban pare din ce în ce mai izolat pe plan internațional. Poziția sa pro-Putin l-a costat. Cei mai mulți dintre aliații săi din UE l-au abandonat. Blocul comunitar ar putea ajunge să blocheze toate fondurile pentru Ungaria. Și dacă nu era suficient, sunt proteste în Ungaria pentru prima dată în ultimii ani.

Timp de mai bine de un deceniu, premierul Ungariei Viktor Orban s-a dovedit a fi o durere de cap majoră pentru UE. Bruxelles-ul nu a reușit să găsească o modalitate de a sancționa eficient transformarea antidemocratică a Ungariei. Între timp, Orban a reușit să blocheze UE cu jocuri tactice sau șantajând-o cu dreptul de veto pe diverse probleme de politică externă sau buget.

Dar regimul lui Orban, care se confruntă cu vânturi potrivnice pe toate fronturile, a ajuns acum la un punct de cotitură. Prin poziționarea sa prietenoasă față de Putin, liderul maghiar a izolat Ungaria în cadrul UE. Chiar și cel mai apropiat aliat al său, Polonia, începe să se detașeze de el. Până acum, Bruxelles-ul a rămas neașteptat de dur și nu a plătit banii din PNNR pentru Ungaria din cauza acuzațiilor de corupție. În plus, în următoarele luni este așteptată o decizie cu privire la impunerea de sancțiuni asupra țării, ca parte a noului mecanism al statului de drept al blocului. O hotărâre recentă a concluzionat că Bruxelles-ul ar avea opțiunea de a tăia toate fondurile pentru Ungaria. Acest lucru ar întrerupe accesul la miliardele de euro de care țara are nevoie mai urgent ca niciodată.

Pe deasupra, există probleme pe frontul de acasă. Este deja clar că Ungaria se confruntă cu o criză economică gravă. Modelul social costisitor al lui Orban, cu care a ținut în frâu mari părți ale societății, nu mai este fiabil. Partidul său Fidesz a câștigat o victorie electorală istorică în aprilie anul curent. Dar actuala situație internă și internațională ar putea semnifica începutul sfârșitului modelului Viktor Orban.

Eșecul condamnării războiului Rusiei împotriva Ucrainei

Spre deosebire de toate celelalte guverne din UE, Orban și guvernul său nu a condamnat încă fără echivoc războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Mai mult, prin denaturarea grosolană a faptelor, Orban pare să creadă că Occidentul este de fapt responsabil pentru război.

În urmă cu doar câteva zile, el a spus într-un discurs că poate a venit timpul ca Europa de Vest să înțeleagă că scopul nu ar trebui să fie acela de a câștiga un război împotriva Rusiei, ci de a obține în sfârșit pacea. El a acuzat în repetate rânduri UE că finanțează mai degrabă războiul decât pacea. A spus că în Occident lucrează „cercuri de afaceri” care sunt „pro-război”, fiind simbolizate de miliardarul american George Soros. El s-a pronunțat și împotriva sancțiunilor UE impuse Rusiei. De asemenea, guvernul ungar a respins cu succes o încercare a UE de a aplica sancțiuni împotriva Patriarhului Kirill. S-a întâmplat după ce Șeful Bisericii Ortodoxe Ruse, a fost acuzat că a glorificat crimele de război comise de soldații ruși.

Polonia se distanțează de Ungaria

Jaroslaw Kaczynski, viceprim-ministrul Poloniei a avut o poziție dură la adresa lui Orban. Liderul partidului național-conservator Lege și Justiție (PiS), de guvernământ, l-a criticat pe acesta din cauza atitudinii prietenoase față de Putin. El i-a recomandat fostului său aliat să-și testeze ochii dacă nu vede crimele de război rusești din Ucraina.

Atitudinea prietenoasă față de Putin a lui Orban i-a nemulțumit pe cei de la Bruxelles. Dar și alte state membre UE, cred că nu mai este posibil să se desfășoare negocieri constructive și fructuoase cu premierul ungar. Este pusă la îndoială în Ungaria democrația, statul de drept și valorile fundamentale ale UE.

Acest lucru ar putea avea consecințe pentru Ungaria. Comisia Europeană și statele membre ale blocului vor decide în lunile următoare dacă fondurile pentru Budapesta ar trebui retrase. Motivul este că aceasta a încălcat reglementările statului de drept. Până acum, țara s-a putut baza pe sprijinul anumitor state membre, dar acum acest lucru nu mai este sigur.

Toate fondurile UE ar putea fi tăiate

UE a declanșat o procedură privind mecanismul statului de drept împotriva Ungariei la sfârșitul lunii aprilie. A făcut pentru prima dată acest lucru împotriva unui stat membru UE, de la intrarea în vigoare a mecanismului la începutul anului 2021. Procedura de condiționare bugetară face mai ușoară sancționare membrilor UE pentru încălcarea statului de drept. În general este necesară unanimitatea statelor membre pentru majoritatea procedurilor. Dar această procedură necesită acordul unei majorități calificate de 55% a membrilor, reprezentând cel puțin 65% din populația blocului.

Săptămâna trecută, la Bruxelles a fost publicat un nou raport privind statul de drept care evaluează valoarea potențială a sancțiunilor financiare împotriva statelor membre. Raportul a concluzionat că ar fi justificată și necesară oprirea tuturor finanțărilor UE către Ungaria. Încălcările statului de drept sunt atât de grave, de lungă durată și sistematice, încât fondurile nu ar fi protejate de corupție și abuz.

Merkel nu a dat dovadă de suficientă voință politică

Europarlamentarul german Daniel Freund a fost cel care a comandat raportul. Acesta a fost aprobat de toate facțiunile majore din Parlamentul European, inclusiv de Verzi, Social-Democrați și Liberali. Chiar și Partidul Popular European (PPE), de care a aparținut Fidesz până în martie 2021, a votat raportul.

„Acest raport transmite un semnal legal puternic că nu stă nimic în calea reducerii totale a finanțării Ungariei”, a declarat Freund pentru DW. „Acum, întrebarea este dacă Comisia va avea voința politică să o implementeze”. Freund a formulat unele critici dure la adresa președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. „Mai multe rezoluții ale Parlamentului European au acuzat-o de inacțiune, ceea ce este destul de excepțional și vorbește de la sine”, a spus el.

Kim Lane Scheppele, politolog la Universitatea Princeton din SUA și unul dintre autorii raportului, a declarat pentru DW că UE deținea deja instrumentele legale pentru sancționarea lui Orban cu mult timp în urmă. „Dar voința politică nu a existat și unul dintre cele mai mari obstacole a fost fostul cancelar german Angela Merkel […]”, a spus ea.

„Acum, Comisia trebuie să înțeleagă că, fără excepție, toate instituțiile statului sunt sub controlul politic al lui Orban și că, dacă nu i se vor lua banii, el va continua ca până acum”.

În Ungaria izbucnesc protestele sociale

Într-o postare pe blog, purtătorul de cuvânt al guvernului ungar, Zoltan Kovacs, a comentat: „Această nouă rundă de agresiune din partea facțiunii liberale din Parlamentul European este pur și simplu aversiune politică și servește doar propriei lor agende politice”.

Orban a spus într-un discurs că Ungaria a fost atacată în Parlamentul European în scene asemănătoare cu „intifada și vivisecția”. De asemenea, el a acuzat indirect opoziţia maghiară de trădare pentru participarea la acest demers. Premierul a subliniat faptul că fondurile UE au fost folosite în special pentru majorări salariale pentru medicii şi profesorii maghiari.

Această retorică dură nu este întâmplătoare. Mizele financiare sunt mari pentru Viktor Orban și guvernul său. De ani de zile, Ungaria a implementat politici sociale și fiscale generoase pentru a-i menține pe alegătorii Fidesz. Înainte de alegerile parlamentare din aprilie, guvernul a acordat scutiri fiscale și ajutoare financiare. Dar se pare că acest lucru s-a încheiat.

În ultimele zile, același guvern a retras în grabă măsurile sociale și scutirile fiscale. Se pare că urmează măsuri drastice de austeritate.

Oamenii supărați au ieșit deja în stradă în primele proteste sociale majore din ultimii ani. Acest lucru a determinat cotidianul Népszava să scrie: „Acestea sunt semnele căderii”.

Articol a fost scris inițial în germană

Autor: Keno Verseck

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *