Cum ar avea loc un război nuclear între Rusia și SUA
O simulare făcută la Universitatea Princeton a sugerat cum ar avea loc un război nuclear între Rusia și SUA. Vladimir Putin a adus în conștiința publică, posibilitatea unui război nuclear. El a reamintit Europei în timpul crizei ucrainene că Rusia este încă o superputere nucleară.
Al treilea război mondial
Acest avertisment a readus temeri vechi cu privire la războiul atomic. Ce orașe ar fi atacate într-un astfel de conflict? Câte victime? Cum ar arăta un război nuclear?
Programul de Știință și Securitate Globală al Universității Princeton a făcut o simulare în 2019 a modului în care se va desfășura o confruntare termonucleară între Rusia și Statele Unite. Scenariul ar implica multe țări în conflict, în principal cele în care NATO are baze militare.
Prima lovitură: 2,6 milioane de victime
Conform simulării Princeton, Rusia ar ataca mai întâi cu aproximativ 300 de focoase nucleare și rachete cu rază scurtă de acțiune, lovind bazele și trupele NATO. NATO ar răspunde cu aproximativ 180 de focoase transportate de aeronave peste obiective rusești. Victime? 2,6 milioane într-un interval de trei ore.
A doua lovitură: 3,4 milioane de victime
Cu Europa în ruine, NATO lansează 600 de focoase de pe pământul SUA și rachete bazate pe submarine care vizează forțele nucleare rusești. Rusia contraatacă cu rachete lansate din silozuri, submarine și vehicule rutiere mobile. Această continuare a conflictului ar dura doar 45 de minute și ar avea un bilanț de până la 3,4 milioane de victime.
Al treilea pas: anihilarea totală
NATO și Rusia, urmând scenariul elaborat de Universitatea Princeton, ar lansa atacuri asupra unor importante centre economice și de populație pentru a împiedica redresarea celeilalte părți. Pentru fiecare oraș vor fi folosite cinci până la zece focoase nucleare. Războiul termonuclear ar ucide 85,3 milioane de oameni în 45 de minute.
Principiul cunoscut sub numele de „MAD”
Principiul fragil care a menținut pacea în timpul Războiului Rece și nu a provoat un război nuclear între Rusia și SUA, a fost Distrugerea Reciprocă Asigurată (DRA), cunoscută și sub numele de MAD (Mutual Assured Destruction). Ideea era că nicio parte nu ar îndrăzni să apese butonul nuclear, deoarece nimeni nu va câștiga.