Spitalele din Aiud au fost omise de pe lista de repartizare a anticorpilor monoclonali

Ți-a plăcut? Distribuie mai departe în rețeaua favorită!

Spitalele din Aiud a fost omis de pe lista prin care Ministerul Sănătății a repartizat un număr de 7 500 de doze de anticorpi monoclonali în 147 de spitale care tratează pacienți infectați cu SARS-COV-2.

Medicamentele au fost achiziționate în baza Acordului –Cadru SANTE/2020/ C3/091 încheiat între Comisia Europeană și firma producătoarea, iar fondurile au fost alocate în luna septembrie a acestui an din Rezerva bugetului de stat.

La solicitarea ministrului interimar al Sănătății, Cseke Attila, Comisia de specialitate de boli infecțioase a realizat o Informare către profesioniștii din sistemul sanitar privind modul de administrare al acestor medicamente care a fost transmisă de către Ministerul Sănătății în toare unitățile sanitare cărora le–a fost distribuit produsul.

Mai mult, președintele Comisiei de boli infecțioase a Ministerului Sănătății, dr. Virgil Musta a susținut săptămâna trecută o videoconferință cu medicii care administrează medicamentul în cadrul căreia a explicat modul de administrare și a răspuns la întrebări.

Ce sunt anticorpii nonoclonali

“Anticorpii monoclonali sunt medicamente inovatoare care se administrează în formele ușoare și medii de boală. Corect utilizate, aceste medicamente previn cu succes trecerea la stadii severe. Reprezintă o șansă pentru noi să mai atenuăm internările în secțiile de terapie intensivă. Din această cauză am solicitat conducerii Comisiei de speialitate și reprezentanților MS implicare maximă în valorificarea lor. Fac apel și la medicii de familie care au un rol important în catagrafierea și îndrumarea viitorilor beneficiari ai acestor terapii”, a spus Cseke Attila, ministrul Sănătății.

În România, conform protocolului de tratament al infecţiei cu virusul SARS-CoV-2, utilizarea anticopilor monoclonali- soluție perfuzabilă se administrează pacienților cu forme ușoare și medii de boală, care nu necesită administrare de oxigen și care au factori de risc semnificativi pentru evoluția severă a COVID-19, de preferat în primele 3-5 zile de la debutul simptomelor. Eficiența anticorpilor monoclonali depinde de administrarea cat mai precoce după debutul bolii, nu mai târziu de primele 7 zile.

Spitalele din Aiud nu au primit nicio doză de anticorpi monoclonali

Deși sunt două spitale angrenate în lupta cu virusul SARS-COV-2, nici Spitalul Municipal Aiud, nici  Spitalul de Pneumoftiziologie Aiud, nu sunt pe lista spitalelor care au primit prin repartiție anticorpi monoclonali.

LISTA COMPLETĂ AICI

După cum se poate vedea mai jos, doar patru spitale din județul Alba au primit 134 de doze.

Este regretabil că Spitalele din Aiud, implicate în prima linie a luptei cu SARS-COV-2 încă de la începutul pandemiei, au fost omise de pe această listă.

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Recomandat
COVID-19 bilanț la 2 Noiembrie 2021 conform Grupului de Comunicare…
Aiudeanul Portal Web