Asasin nemilos, sau eroul care salvează situația? În Dishonored, poți fi ambele.

Ți-a plăcut? Distribuie mai departe în rețeaua favorită!

Inspirat de jocuri precum Thief, Deus Ex și System Shock, Dishonored este un joc de acțiune captivant și imersiv, ce combină luptele și furișatul într-un univers interesant și plin de intrigi politice.

Jucătorii îl vor interpreta pe Corvo Attano, garda de corp a împărătesei Jessamine Kaldwin, suverana statului Dunwall din universul fictiv al jocului. După ce aceasta este asasinată iar fiica ei, Emily, capturată de către un grup misterios ce acționează din umbră, Corvo este acuzat că a ucis-o pe femeia pe care jurase să o protejeze. Ajutat însă de un grup de simpatizanți ai vechiului regim, Corvo evadează din închisoarea în care își aștepta execuția, și pornește pe un drum periculos și violent pentru a o găsi pe moștenitoarea tronului și a o instaura la locul cuvenit.

Dishonored – un joc de acțiune captivant

Dishonored este un joc de acțiune care folosește și elemente din genul „stealth” (adică furișare și eliminarea silențioasă a adversarilor). Jucătorii vor vedea lumea prin ochii lui Corvo, într-o perspectivă la persoana întâi. Acesta va folosi diverse arme și ustensile (atât letale, cât și ne-letale) pentru a naviga misiunile jocului, a confrunta dușmanii și a rezolva obiectivul principal, care constă de obicei în eliminarea unei ținte, specialitatea lui Corvo, dat fiind că este un luptător formidabil și un asasin iscusit.

Sistemul de luptă este bine pus la punct și simplu, folosind butonul stâng de la mouse pentru atacuri cu pumnalul special al lui Corvo(principala armă din joc, îndeajuns de lung și de ascuțit pentru a servi și ca și cuțit silențios, și ca sabie), în timp ce cu butonul drept acesta va folosi arme de distanță (pistol, arbaletă) sau diverse puteri.  Furișarea este puțin simplificată (de exemplu, nu te poți face invizibil în umbre precum în Thief sau Splinter Cell), însă oferă numeroase posibilități pentru a nu fi văzut și a-ți elimina în liniște dușmanii în orice mod dorești.

Principalul punct de atracție al lui Dishonored îl reprezintă libertatea aproape totală de a alege cum să abordați misiunile jocului. Vrei să fii un asasin nemilos, care nu cruță pe nimeni și-și trece dușmanii prin sabie? Se poate. Vrei să fii un adept al ordinii și compasiunii care își scoate din luptă adversarii folosind metode non-letale și ucide doar dacă este absolut necesar? Se poate. Vrei să termini jocul fără să ucizi un singur om? Nu doar că se poate, metodele de a scoate din joc țintele folosind metode non-letale sunt chiar creative și satisfăcătoare. Puteți chiar termina jocul fără să fiți văzut de niciun dușman, ca un adevărat spectru al răzbunării.

Universul poveștii lui Corvo

În primul act al poveștii, Corvo primește de asemenea anumite puteri supranaturale de la o entitate misterioasă. Cu ajutorul acestor puteri, Corvo se poate telporta distanțe scurte, încetini sau opri timpul în loc și să invoce o hoardă de șobolani care va ataca inamicii.  Aceste puteri pot fi îmbunătăție găsind rune (obiecte magice cu simboluri oculte pe ele) prin nivele.

Runele se găsesc greu, și oricâte veți procura, nu veți avea niciodată suficiente pentru a vă îmbunătății la maxim toate puterile, așa că va trebui să alegeți pe care dintre ele să vă axați. În nivele mai pot fi găsiți și bani (utili pentru upgrade-uri la arme și gadget-uri și pentru cumpărarea de muniție letală și non-letală) precum și mâncare ce reface viața jucătorului, pe lângă tradiționalele elixire pentru „health” și „mana” arhicunoscute din alte jocuri.

În funcție de acțiunile jucătorului, lumea din jurul lui se schimbă. Reacțiile dușmanilor și prietenilor la vederea lui Corvo vor fi diferite. Anumite personaje vor muri sau supraviețui în funcție de alegerile pe care le vei face. Dishonored are trei finaluri diferite, obținute în funcție de câți oameni omori în joc. Uciderea sau cruțarea adversarilor afectează nivelul de „chaos” (haos).

Teoria haosului

Cu cât haosul e mai mic, cu atât viitorul orașului Dunwall va fi mai luminos. Cu cât haosul e mai mare, cu atât e mai probabil ca jucătorul să vadă un final mai pesimist al poveștii. Un lucru interesant și foarte inteligent: nu poți vedea cât procentaj de „haos” creezi în joc. Ți se spune doar la finalul misiunilor dacă acesta este ridicat (high) sau scăzut (low). În felul acesta nu vei știi niciodată câți inamici trebuie să ucizi sau să cruți. Este tocmai pentru a nu putea manipula artificial narațiunea și pentru a fi mai fidel unui anumit stil de abordare a jocului.

Mi-au trebuit 13 ore pentru a termina prima dată Dishonored. În prima sesiune de joc, jucată pe cel mai mic nivel de dificultate, am evitat să ucid cât mai mulți inamici și am eliminat doar țintele principale ale misiunii (deoarece găsirea unei soluții non-letale ar fi durat prea mult) pentru a obține un final mai favorabil. În a doua sesiune de joc (jucată pe al doilea nivel de dificultate pentru a compensa faptul că eram deja obișnuit cu nivelele) am ales calea cea mai letală, în care nu am cruțat decât câțiva adversari. Aceasta mi-a luat în jur de 9 ore și jumătate. O sesiune de joc care implică să nu ucizi pe nimeni poate dura, estimativ, cel puțin 15 ore. Rejucabilitatea, după cum se poate vedea, este un punct forte al lui Dishonored.

Dishonored strălucește prin grafică

Din punct de vedere audio-vizual, Dishonored strălucește. Grafica arată bine, fiind făcută cu Unreal Engine 3. Este un motor grafic mai mult decât decent pentru vremea  la care a fost lansat jocul. Muzica și efectele sonore sună bine și contribuie la atmosferă. Printre actorii vocali sunt și nume cunoscute precum Brad Dourif, Susan Sarandon, Michael Madsen, Chloe Grace Moretz, Lena Headey, John Slattery și Carrie Fisher. Și din punct de vedere al jucabilității stă bine, jucătorii putând salva oriunde. Toate filmulețele din joc pot fi sărite dacă le-ai văzut deja. Nivelul de dificultate poate fi schimbat oricând din meniul jocului.

Dishonored este acel rar joc care promite multe și se ține de toate promisiunile. E un titlu cum rar vezi și pe care ți l-ai dori mai des. Poate sunt subiectiv, dar consider că Dishonored este un clasic modern și că niciun fan al genurilor action și stealth nu ar trebui să-l rateze.

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Recomandat
COVID-19 bilanț la 27 Octombrie 2021 conform Grupului de Comunicare…
Aiudeanul Portal Web