Naşterea Maicii Domnului

Ți-a plăcut? Distribuie mai departe în rețeaua favorită!

Naşterea Maicii Domnului este prima mare sărbătoare ortodoxă din noul an bisericesc care a început la 1 septembrie.

Nașterea Maicii Domnului
Nașterea Maicii Domnului

„Străin lucru este maicilor fecioria, străină şi fecioarelor naşterea de fii. Iar întru tine Născătoare de Dumnezeu amândouă s-au rânduit. Pentru aceasta, toate seminţiile pământului, pre tine, neîncetat te fericim.”

 Pentru că nu aveau copii, Ioachim şi Ana au început sa fie ironizaţi şi batjocoriţi de oameni. Lipsa copiilor, în acel timp, era considerată un blestem din partea lui Dumnezeu. Şi totuşi, Ioachim şi Ana nu s-au răzvrătit împotriva lui Dumnezeu, nici nu au renunţat la viaţa lor virtuoasă, ci s-au rugat în continuare cu lacrimi nădăjduind în bunătatea lui Dumnezeu.

Se spune că în al cincizecilea an al căsătoriei lor Marele Preot de la Templu a refuzat în public jertfa lor, numindu-i blestemaţi. Întristaţi, cei doi părinţi s-au îndreptat spre casa lor din Seforis şi au hotărât să se retragă fiecare pentru post şi rugăciune. Ioachim a zis către soţia sa Ana: „Pe mine nu mă îndeamnă inima să mai intru în casa mea, căci noi suntem urgisiţi de Dumnezeu. Iată eu mă duc la munte şi acolo voi posti şi mă voi ruga lui Dumnezeu, doar se va milostivi şi ne va da nouă un copil”.

Iar Ana a început să se roage lui Dumnezeu cu durere şi cu multe lacrimi, zicând: „Doamne, Atotţiitorule, Cela ce numai cu cuvântul ai făcut cerul şi pământul şi toate câte se văd; Cela ce ai zis făpturilor Tale să trăiască şi să se înmulţească; Cela ce ai binecuvântat pe Sarra, femeia lui Avraam şi a născut pe Isaac la bătrâneţe şi ai dăruit Anei fiu, de a născut pe Samuel proorocul, dă-mi şi mie roadă pântecelui meu şi nu lăsa să fiu de ocară între oameni, că de voi naşte fiu, sau fiică, îl voi închina Ţie cu toata inima şi-l voi da să slujească în biserica slavei Tale” (I Regi 1, 11). Îngerul Gavriil se va arăta fiecăruia, spunându-le că rugăciunea lor nu a fost trecută cu vederea şi că Dumnezeu le va trimite binecuvântarea Sa. Tot el le-a vestit că acest prunc se va umple de Duh Sfânt din pântecele mamei sale şi că va fi un vas ales a lui Dumnezeu. (Luca 1, 4-23). Şi iată, în pofida legilor biologice, Dumnezeu a făcut această minune şi le-a dăruit o pruncă, pe ceea ce s-a făcut începutul mântuirii neamului omenesc, căreia i-au pus numele de Miriam sau Maria, ceea ce se tâlcuieşte în româneşte cu cuvântul „Doamnă” sau „Stăpână” sau „Cea plină de dar”.

Nașterea Maicii Domnului

Şi aşa a venit pe lume aceea care a fost, este şi va fi fiica Părintelui Ceresc, mama Fiului şi mireasa Duhului Sfânt, Împără­teasa sfinţilor şi mijlocitoarea pentru toţi oamenii.

„Ioachim şi Ana vin
Către Domnul, cu suspin:
– Dă-ne, Doamne, copilaş,
Ţi-L închinăm în locaş.
Din părinţii rugători,
S-a născut floare-ntre flori;
Copiliţa minunată,
Peste îngeri înălţată.
S-a născut Împărăteasă,
Doamna cerului, aleasă
A fi Maica Domnului,
Născătoarea Fiului.”

Maică Pururea Fecioară

Maică pururea fecioară
Tu care-n cer străluceşti
Mai frumos decât toţi sfinţii
Şi oştirile îngereşti.

Tu ce eşti comoară sfântă
Şi sălaş Dumnezeiesc
Toţi creştinii te adoră
Toţi din suflet te slăvesc.

Tu ce eşti o floare scumpă
Cu un prea dulce miros
Tu care-ai purtat pe braţe
Pe slăvitul Domn Hristos.

Tu care ai fost aleasă
Scară pentru Dumnezeu
Iţi cinstim cu bucurie
Numele cel sfânt al tău.

Tu de-acolo ocroteşte
Neamul nostru creştinesc
Să trăiască după voia
Tatălui celui ceresc.

Roagă-te Măicuţă sfântă
Roagă-te şi pentru noi
Primeşte cântarea noastră
Şi ne scapă de nevoi.

Pentru cinstea ta cea mare
Laudă îţi înălţăm
Şi cu inima smerită
Într-un glas cu toţi strigăm :

Bucură-te Preacurată
Bucură-te munte sfânt
Îngerii de sus îţi cântă
Noi îţi cântăm pe pământ.

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Recomandat
COVID-19 bilanț la 7 Septembrie 2021 conform Grupului de Comunicare…
Aiudeanul Portal Web