Ne-a părăsit o mare legendă a României. Ivan Patzaichin a murit

Ți-a plăcut? Distribuie mai departe în rețeaua favorită!

Ivan Patzaichin, cel mai mare canotor din istoria României și unul dintre cei mai mari campioni pe care țara noastră i-a avut, a murit la vârsta de 71 de ani. 

„Amiralul” avea în palmaresul său 9 medalii de aur, 4 de argint şi 9 de bronz, cucerite la Jocurile Olimpice de vară. Acestea le-a câștigat la edițiile din 1968, 1972, 1980 și 1984. În plus mai avea în palmaresul său 22 de medalii cucerite la campionatele mondiale.

Fostul mare sportiv era internat la Spitalul „Elias” de mai bine de trei luni. El a fost diagnosticat cu o boală incurabilă cu care s-a luptat singură fără să spună nimănui. Starea lui s-a agravat în ultima lună, iar astăzi a încetat din viață, scrie GSP.ro. Familia campionului care dorește discreție, a anunțat pe Facebook decesul marelui campion.

A concurat cu pagaia ruptă în 1972, la Olimpiada de la Munchen

Din 1968, Ivan Patzaichin a participat la cinci ediții ale Jocurilor Olimpice și a reușit performanțe impresionante. În 1972, la Jocurile Olimpice de la Munchen, într-o serie de calificări, lui Ivan Patzaichin i s-a rupt pagaia.

Regulamentul preciza că dacă pagaia se rupe în primii 25 de metri, atunci se reia cursa, dar cursa nu s-a oprit. Patzaichin a reușit să obțină calificarea în finală, după ce delegația României a făcut contestație. Ulterior a obținut o medalie de aur. Ivan Patzaichin are în total 7 medalii la Jocurile Olimpice (4 de aur și 3 de argint), fiind al patrulea cel mai medaliat sportiv român la Jocurile Olimpice.

Patzaichin s-a născut în satul Mila 23, comuna Crișan, România, ca fiu al lui Vicol și Alexandra. S-a născut în ziua în care în satul său se sărbătorea Hramul Bisericii din Mila 23. Părinții săi au decis să-i dea numele de Ivan, sfântul zilei respective. Până la plecarea sa la București, viața lui s-a petrecut între Mila 23 și Sulina (unde își petrecea vacanțele la bunici) și, uneori, Tulcea. Începând de la vârsta de 16 ani a fost încadrat ca ajutor de pescar, ajutându-l pe tatăl său.

Ivan Patzaichin a fost decorat de preşedintele Iohannis în anul 2019.  El a primit Ordinul Steaua României în Grad de Cavaler, cea mai mare distincție oferită de statul român.

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Recomandat
COVID-19 bilanț la 4 Septembrie 2021 conform Grupului de Comunicare…
Aiudeanul Portal Web