Hacksaw Ridge, povestea incredibilă a unui erou din Al Doilea Război Mondial

Ți-a plăcut? Distribuie mai departe în rețeaua favorită!

Hacksaw Ridge, cel mai recent film al talentatului Mel Gibson, ne prezintă povestea incredibilă, dar adevărată, a americanului Desmond Doss, care a servit ca medic în armata SUA și a activat pe frontul din Pacific. Ceea ce face cazul lui unul special și uluitor este faptul că Doss a fost un obiector de conștiință, care deși a acceptat să servească în armata Statelor Unite, totuși a refuzat să poarte vreodată la el orice tip de armă. Și în ciuda acestui lucru, s-a dovedit un soldat extrem de valoros, care nu a ucis niciodată pe nimeni dar a salvat viața a 75 de soldați. Pentru meritele sale, a fost decorat cu Medalia de Onoare, cea mai înaltă distincție militară a armatei americane.

Un film cu multă forță narativă și emoție

Filmul prezintă o versiune suficient de fidelă realității, cu unele libertăți artistice menite să confere filmului mai multă forță narativă și emoție. Hacksaw Ridge poate fi privit ca fiind împărțit în două acte. În primul capitol, vedem viața lui Desmond înainte de război. Aici asistăm la povestea de dragoste dintre el și viitoarea lui soție, Dorothy. Sunt prezentate și dificultățile pe care acesta le-a întâmpinat în timpul instrucției militare. Totul din cauza refuzului său  (motivat de convingerile religioase) de a folosi arme. A doua parte a filmului prezintă bătălia de la Okinawa. Acolo Doss s-a distins în luptă, salvând, sub rafalele inamice, viața multora dintre camarazii săi, pe un câmp de luptă absolut infernal, poreclit „Creasta Ferăstrăului” (Hacksaw Ridge).

Desmond Doss este interpretat excelent în film de către Andrew Garfield. Acesta ne oferă un personaj cu un caracter puternic și cu convingeri de neclintit. El este deopotrivă curajos și sensibil, cu o inimă de aur și un suflet curat. O persoană pe care spectatorul o va plăcea aproape instantaneu și cu care se poate identifica măcar parțial.  Garfield reprezintă atracția principală, deși și ceilalți actori joacă onorabil rolurile. Interpretarea sa plină de emoție i-a oferit acestuia și prima nominalizare la Oscar.

Un film impresionant la toate capitolele

Însă nu doar  prestația lui Garfield merită laude. Filmul este foarte bine realizat și strălucește la aproape toate capitolele. Mel Gibson, care a mai regizat și alte pelicule celebre precum Braveheart, The Passion of the Christ și Apocalypto, ne demonstrează încă o dată că este un regizor demn de respect, dacă nu chiar unul genial. Scenele de război din Hacksaw Ridge sunt extrem de intense și de brutale. Este una dintre cele mai viscerale portretizări a războiului din Pacific care a fost pusă vreodată pe peliculă. De mult nu am mai văzut un film de război atât de intens și de magistral realizat. Montajul și cinematografia sunt și ele la înălțime. Coloană sonoră compusă de Rupert Gregson-Williams este excelentă și se potrivește atmosferei. Aceasta are multe acorduri eroice și emoționante, folosite în mod subtil pentru a spori calitatea scenelor.

La o a doua vizionare a filmului am observat și elemente religioase, de la crucea roșie din titlu care face aluzia la convigerile religioase ale protagonistului, până la scene cu o simbolistică aparte, care fac aluzie la înălțare sau la ritualul de botez. Totuși, aceste scene sunt subtile și foarte bine realizate. Filmul nu se dorește a fi o propagandă religioasă. Este doar un omagiu adus omului care și-a păstrat necompromise convingerile sale religioase tot timpul vieții.

O producție impresionantă la toate capitolele

Hacksaw Ridge este o producție de zile mari. Scenele de sacrificiu eroic combinate cu cele de lupte violente crează o atmosferă unică, care-l deosebește de alte filme de război. Este o peliculă care din a doua jumătate a poveștii te ține cu sufletul la gură aproape permanent. Curajul incredibil și convigerile curate ale eroului principal îi vor emoționa până la lacrimi pe mulți spectatori.

Într-un fel, Hacksaw Ridge poate fi considerat chiar o experiență religioasă. Indiferent de credințele sau convingerile personale ale fiecăruia, puțini vor rămâne indiferenți față de acest film. Este o poveste absolut fantastică, spusă cu măiestrie și jucată cu mult talent. O odă adusă tuturor celor care au fost vreodată fideli propriilor lor convingeri (fie ele religioase sau nu). Un tribut plin de respect față de un om extraordinar și extrem de curajos. Un elogiu adus spiritului uman, care ne dă speranță și ne arată că până și în iadul războiului se găsește omul care sfințește locul.

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Recomandat
COVID-19 bilanț la 20 Mai 2021 conform Grupului de Comunicare…
Aiudeanul Portal Web