Filmul „Finding Neverland” o odă frumoasă adusă imaginației

Ți-a plăcut? Distribuie mai departe în rețeaua favorită!

Filmul „Finding Neverland” al regizorului Marc Forster își propune să răspudă la câteva întrebări cheie printre care: oare ce se petrece în mintea unui povestitor? Care sunt lucrurile care-l inspiră și-l încurajează să clădească cu puterea imaginației noi lumi nemaivăzute?

Personajul principal al filmului este nimeni altul decât J.M. Barrie (Johnny Depp), creatorul celebrului Peter Pan. Pelicula prezintă o versiune ușor fictivă a relației lui Barrie cu familia Llewelyn Davies, cea care l-a inspirat să-și producă cea mai de succes piesă. Familia, care este compusă din mama Sylvia (Kate Winslet) și patru băieți, a fost greu încercată după moartea tatălui copiilor. Dintre aceștia, cel care resimte cel mai mult absența părintelui decedat este Peter (Freddie Highmore). Barrie va forma o prietenie deosebită cu sensibilul Peter și-l va ajuta să treacă peste tragediile din familie. De asemenea, Barrie le va destăinui celor din familia Davies cel mai ascuns secret al său: o lume minunată și magică, numită Tărâmul de Nicăieri.

J.M. Barrie interpretat magistral de Johnny Depp

„Finding Neverland” este un film frumos și liniștit, al cărui șarm este dat de către interpretările deosebite și incursiunile fascinante în bogata imaginație a lui Barrie. Performanțele actoricești sunt deosebit de importante într-o producție de genul acesta, deoarece acțiunea este lentă, fără răstunări de situație sau suspans. Din fericire, la capitolul actorie, filmul stă excelent. Johnny Depp, care cu doar un an în urmă oferea o interpretare nominalizată la Oscar în Pirații din Caraibe: Blestemul Perlei Negre, face și aici un rol excelent. Mai surprinzătoare însă sunt interpretările lui Winslet și ale lui Highmore, amândoi oferind o actorie de calitate, cu multă naturalețe, și fără pic de dramatisme siropoase, chiar și atunci când familia e greu încercată de un necaz. Împreună, Depp, Winslet și actorii copii compun un ansamblu excelent.

Alt lucru care mi-a plăcut au fost secvențele care prezintă bogata imaginația a lui Barrie. Scenele în care acesta se joacă cu copiii sunt prezentate într-un stil fantasy, nerealist, ca atunci când se joacă de-a cowboyii și indienii sau de-a pirații pe o mare învolburată. În acele momente lumea din jurul lor se transformă în ceea ce-și imaginează Barrie la acel moment. Scenele sunt realizate cu o combinație de recuzită, costume și efecte speciale generate pe calculator. Arată foarte interesant, cu un stil aparte, parcă mai mult inspirat de filmele fantasy europene. Apare la sfârșit chiar și o versiune destul de reușită a Tărâmului de Nicăieri. Mi-ar fi plăcut să fie mai multe astfel de secvențe totuși, deoarece unele dintre scenele „normale” sunt mai seci.

„Finding Neverland” prezintă prima reprezentație a piesei de teatru „Peter Pan”

A, da! Era să uit. Filmul ne prezintă și prima reprezentație a piesei de teatru „Peter Pan”, cu tot cu reacția publicului, care este compus atât din adulți cât și din copii. Este una dintre scenele cele mai frumoase din tot filmul.

O singură obiecție am (pe lângă lipsa unor secvențe fantastice mai numeroase): puteau să găsească o persoană mai asemănătoare cu Arthur Conan Doyle, sau să-i de-a mai multe replici ca să fie mai ușor identificabil. Dacă nu era Wikipedia, nu cred că mi-aș fi dat seama niciodată că nenea ăla simpatic și mustăcios cu accent scoțian din film e Doyle însuși, care din întâmplare este și unul dintre autorii mei preferați.

Finding Neverland este o poveste minunată, bine jucată și cu o prezentare memorabilă. Este de asemenea plin de simbolisme, prezentând cu nostalgie, dar și cu tristețe, cum trecerea de la copilărie la viața de adult se produce atât de brusc și atât de permanent la majoritatea oamenilor. Însă ideea de bază a filmului este că toți avem un mic Tărâm de Nicăieri al nostru, un tărâm al magiei și tinereții veșnice. Merită să ne păstrăm copilul din noi și să credem în bine, frumos și puterea imaginației.

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Recomandat
COVID-19 bilanț la 13 Mai 2021 conform Grupului de Comunicare…
Aiudeanul Portal Web