„Zodiac”, un film inspirat de criminalul în serie care nu a fost prins niciodată

Ți-a plăcut? Distribuie mai departe în rețeaua favorită!

„Zodiac”, al șaselea film al regizorului american David Fincher, ne prezintă o parte întunecată, dar foarte adevărată, a istoriei orașului San Francisco.

Între anii 1960 și 1970, un bărbat rămas până astăzi neidentificat a ucis mai multe persoane într-o serie de locații, printre care Vallejo, Napa County și San Francisco. Criminalul în serie, care mai târziu avea să primească porecla de „The Zodiac Killer”, obișnuia să trimită scrisori criptate, cu un semn zodiacal desenat pe ele. Individul, care viza mai ales cupluri liniștite de îndrăgostiți, a creat panică și terorare timp de aproape un deceniu în ținutul californian. 

„Zodiac”, filmul, este inspirat, în principal, de cartea de non-ficțiune cu același nume scrisă de către Robert Graysmith, un fost caricaturist ce a lucrat la San Francisco Chronicle, redacția la care criminalul în serie a ales să-și trimită scrisorile amenințătoare. Graysmith a fost prima persoană care a reușit să descrifreze unul dintre mesajele codate ale ucigașului. Pelicula urmărește un ansamblu de personaje, investigatori și jurnaliști, care încearcă să dezlege acest mister sinistru. Primul dintre ei este bineînțeles Graysmith însuși, interpretat în film de către Jake Gyllenhaal. Alte personaje importante în intriga filmului sunt Inspectorul Dave Toschi (Mark Ruffalo) și jurnalistul Paul Avery (Robert Downey Jr.).

„Zodiac”, un film autentic bazat pe persoane reale

Toate personajele sunt, mai mult sau mai puțin, bazate pe persoane reale. Fiecare a avut o contribuție activă în toată această afacere sordidă. De fapt, una dintre calitățile filmului o reprezintă autenticitatea sa. Multe dintre evenimentele din film s-au petrecut aproape la fel ca și cele reale. De exemplu, apare în film incidentul în care „Zodiacul” (sau un bărbat care se dădea drept el) telefonează în direct în timpul unei emisuni televizate. Pentru a spori autenticitatea scenei, producătorii filmului au folosit exact înregistrarea reală. Vocea din film a fost cea a bărbatului care a telefonat. Alte scene autentice sunt și investigațiile de la locul crimelor, precum și o serie de incidente reale în care cineva telefona acasă la Graysmith, fără însă a răspunde atunci când acesta ridica receptorul.

Atmosfera este punctul forte al filmului. „Zodiac” pare să ofere suspans chiar și atunci când nu se întâmplă mare lucru pe ecran. O amenințare ascunsă și tensiunea parcă plutesc în aproape fiecare scenă. Chiar și interogarea de rutină a suspecților are un aer apăsător. De asemenea, pe măsură ce investigația se desfășoară, aceasta afectează în mod negativ viața personală și familială a protagoniștilor. Starea lor psihică de pe teren și cea de acasă devenind una și aceeași. Deși filmul este o dramă istorică cu accente de thriller, unele scene sunt atât de intense și înspăimântătoare încât par a proveni dintr-un film horror. Iar faptul că toate aceste lucruri sunt bazate pe un caz real face filmul și mai terifiant decât era deja.

Interpretări actoricești de excepție

Interpretările din film sunt excelente, mai ales cele ale lui Gyllenhall și Downey Jr. Realizarea tehnică este și ea excepțională, așa cum ar trebui să fie în orice film bun, de altfel. Acolo unde recuzita nu a fost de ajuns, s-au folosit imagini de fundal generate pe calculator. S-a recurs la acest procedeu pentru a oferi acel aer de autenticitate al anilor ’60 și ’70, care a devenit parcă o semnătură a acestui film.

Filmul a fost criticat de către unii pentru că ar fi prea lung și nu ar oferi un final tranșant. Mie faptul că filmul e lung (157 de minute) mi se pare chiar lăudabil într-un fel. Câte producții se pot lăuda că pot menține suspansul atât de mult timp? Cât despre final, acesta respectă realitatea, din moment ce nici în viața reală suspectul nu a fost (încă) prins. Totuși, deoarece se bazează pe cartea lui Graysmith, filmul să sugereze puternic un posibil suspect. Din păcate acest lucru nu a fost confirmat sau infirmat suficient vreodată.

„Zodiac” prezintă cu multă fidelitate o bucată șocantă din istoria Californiei și a orașului San Francisco. Este un film excepțional făcut, cu o atenție la detalii remarcabilă, o atmosferă de coșmar și actorie de calitate. Un film excelent pentru fanii genului, dar și pentru cei cărora infamul caz le-a stârnit curiozitatea.

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Recomandat
COVID-19 bilanț la 29 Aprilie 2021 conform Grupului de Comunicare…
Aiudeanul Portal Web