Mănăstirea Măgina, colțul de rai de lângă Aiud, subiectul unui reportaj al Televiziunii Române

Ți-a plăcut? Distribuie mai departe în rețeaua favorită!

”Lumea credinței”, emisiune în grila de programe a TVR 1, a prezentat duminică 25 octombrie un reportaj despre Mănăstirea Măgina, de lângă Aiud.

Prezentarea lăcașului de cult a fost făcută de starețul Serafim Cruceanu și istoricul Gheorghe Petrov. Situată la 9 km de Aiud, Măgina este o localitate care face parte din municipiul Aiud. Localitatea a fost atestată documentar pe Harta Iosefină a Transilvaniei (1769 – 1773 – Sectio 139), unde apare sub denumirea de „Musina”.

Mănăstirea Măgina apare pe această hartă marcată ca „Monaster”. Mănăstirea a fost construită în partea de vest a satului, fiind construită în secolul al XVIII-lea. Astăzi este un complex monahal, biserica „Sfânta Treime” fiind inclusă în lista monumentelor istorice din județul Alba.

Poziționarea Mănăstirii Măgina pe Harta Iosefină

Conform Wikipedia, Biserica mănăstirii a fost construită înainte de anul 1570. Istoricul Gheorghe Petrov, este specialist în arheologia bisericilor și cimitirelor medievale din Transilvania. El a documentat istoricul acestui așezământ. Informații documentare despre el sunt găsite în Șematismul de la Blaj, unde este consemnată existența mănăstirii la anul 1611. Date despre așezământ sunt regăsite și în însemnarea făcută la data de 15 iunie 1713 pe Cazania lui Varlaam.

Aici a funcționat o renumită școală românească

Mănăstirea Măgina este cunoscută și prin faptul că aici a funcționat o școală renumită încă din 1611 (conform istoricului Nicolae Albu, în revista Apulum XIV, 1976, pag.469-470). Ea a fost consemnată în decretele imperiale din 24 august 1784 și aprilie 1785. Aceste decrete au fost date de împăratul Iosif al II-lea. Astfel, școala de aici este înscrisă între cele 11 școli românești importante din Transilvania, „pentru grija sufletelor și învățătura pruncilor”.

Aici au fost purtate și lupte crâncene în anii revoluției de la 1848-1849. Mănăstirea era o mini-fortăreață care avea un zid de 4 m înălțime construit din piatră. Oastea condusă de tribunul Simion Prodan Probul, a înfruntat nobilimea maghiară din Aiud. În anul 1848, Avram Iancu l-a trimis pe tribunul Simion Prodan Probul să organizeze o tabără militară la Mănăstirea Măgina. Scopul era apărarea republicii țărănești din munți. La 22 octombrie 1849, tabăra de la Mănăstirea Măgina a fost atacată de oastea nobiliară din Aiud condusă de comiții Bánffy și Kemény. Aceștia au ars mănăstirea din temelii. Monahii au reușit, în 1855, să reconstruiască și biserica și renumita școală românească.

Reportajul prezentat de TVR 1

Material a fost realizat de Cristina Andrei și Daniel Vistorovschi, fiind difuzat în emisunea „Universul Credinței” pe TVR 1.

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Recomandat
COVID-19 bilanț la 25 octombrie 2020 conform Grupului de Comunicare…
Aiudeanul Portal Web