Oana Badea CONDAMNATĂ să câștige alegerile pentru funcția de PRIMAR al Aiudului

Ți-a plăcut? Distribuie mai departe în rețeaua favorită!

Duminică 27 septembrie aiudenii sunt chemați la vot. Îi vor încredința destinele comunității unui primar ales democratic. Atât cât de democratice pot fi alegerile în România. Vor fi probabil cele mai imprevizibile alegeri locale din ultimii 30 de ani. Pandemia de COVID-19 va face diferența și indiferent cine va ieși învingător, rezultatul va fi unul mincinos din mai multe motive. Faptul că alegerile sunt doar într-un singur tur de scrutin este unul dintre ele. Frica de un virus prea puțin cunoscut este un altul. Și mai sunt.

Oana Badea condamnată să câștige

Din această perspectivă, Oana Badea este condamnată să câștige. Asta datorită avantajului pe care îl are ca orice primar în funcție: notorietate, pârghii sociale și administrative, un întreg aparat de partid (în cazul de față aflat la putere) care lucrează în interesul ei. În plus este și AJUTATĂ. Ea pleacă în cursă cu un avantaj de cel puțin 13 puncte procentuale. Mai pe românește a furat startul. Lucru perfect observabil dacă ne orientăm după rezultatele de la alegerile locale din 2016, când UDMR-ul a obținut 13,13% din voturile exprimate. Acum nu și-a mai desemnat candidat propriu, preferând să o susțină pe Oana Badea. Și la cât de disciplinat este electoratul UDMR, este clar că o va face.

13 este pentru unii un număr cu ghinion, pentru alții cu noroc. În cazul acesta se pare că e cu NOROC! Asta chiar dacă celelalte formațiuni politice acuză BLATUL PNL-UDMR. Pardon! Hai să-i spunem ALIANȚĂ!

Rezultatul alegerilor locale din 2016

Formațiune politică Voturi Mandate
DenumireNumăr% în circNumăr
PARTIDUL NAȚIONAL LIBERAL331933,54
8
PARTIDUL SOCIAL DEMOCRAT262626,546
UNIUNEA DEMOCRATĂ MAGHIARĂ DIN ROMÂNIA129913,133
DANCIU IONELA MARIANA6286,351
PARTIDUL ALIANȚA LIBERALILOR ȘI DEMOCRAȚILOR5735,791
UNIUNEA NAȚIONALĂ PENTRU PROGRESUL ROMÂNIEI4554,600
MAN ALEXANDRU3093,120
PARTIDUL MIȘCAREA POPULARĂ2892,920
CRIŞAN MARINEL2852,880
SZABO MIHAIL-IOSIF1111,120

O alianță care a funcționat fără probleme în ultimii patru ani. O alianță care a redus la statutul de spectatori opoziția din Consiliul Local. Cu o singură excepție, care nu știu dacă poate să fie numită notabilă.

Marea provocare a acestor alegeri este ca partidele de opoziție să obțină un scor electoral care să anuleze avantajul din Consiliul Local pe care îl are acum PNL+UDMR. Dacă reușesc acest lucru, s-ar putea realiza un echilibru care să aducă un plus pe valoare pentru comunitatea din Aiud. Hotărârile din Consiliul Local ar putea fi mai bine focusate în folosul locuitorilor Aiudului. Banii comunității ar putea fi mai chibzuit și mai bine gestionați pe proiecte cu adevărat necesare. Dar este un „Si Conditionnel”: DACĂ!

Totul depinde acum de capacitatea partidelor de a-și mobiliza electoratul. Un electorat bulversat de pandemie, scârbit de o clasă politică de factură tot mai îndoielnică și sătul de minciunile electorale fără acoperire.

Să apară de nicăieri o „lebădă neagră”? Greu de crezut!

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Recomandat
COVID-19 bilanț la 24 septembrie 2020 conform Grupului de Comunicare…
Cresta Posts Box by CP