Regina Elisabeta a II-a – Un monument de stabilitate într-o lume agitată

Ți-a plăcut? Distribuie mai departe în rețeaua favorită!

Șapte decenii de istorie marcate de schimbări profunde și radicale sub conducerea Majestății Sale Regina Elisabeta a II-a.

A murit pe 8 septembrie 2022, la vârsta de 96 de ani.

Regina Elisabeta a II-a, 70 de ani de domnie

Când Regina Elisabeta a II-a a urcat pe tron în 1952, ea a devenit suverana unui imperiu care cuprindea 70 de teritorii de peste mări. La momentul morții ei, era șefa statului în 15 țări. Elisabeta a II-a a supravegheat o perioadă lungă de creare și redistribuire a marilor bogății în țara ei și în străinătate. A fost martora unor evoluții tehnologice și științifice zdrobitoare. Acestea au redus drastic ratele mortalității în întreaga lume și au crescut speranța de viață.

Caracteristicile definitorii ale celei de-a doua epoci elisabetane vor fi în cele din urmă decise de istorie. Totuși putem evidenția unele dintre cele mai memorabile evenimente care au marcat domnia ei.

După cifre

70: Ani petrecuți pe tron, cel mai longeviv monarh din istoria Britanică
15: Prim-miniștri britanici care au servit sub domnia ei, 12 bărbați și trei femei
150 de milioane: Oameni care trăiesc în țări care îl recunosc pe monarhul britanic ca șef de stat
Cel puțin 30: de Corgis, câini deținuți de regină de-a lungul vieții. Toți au fost descendenții primului ei corgi, Susan
31: Procentul britanicilor care au mărturisit că au văzut-o sau au întâlnit-o pe Regină în persoană
285: Turnee regale oficiale peste hoare efectuate în timpul domniei sale. A fost monarhul britanic care a călătorit cel mai mult, deși ea nu a avut nici măcar un pașaport!

Într-o cuvântare publică din 1947, la împlinirea vârstei de 21 de ani, prințesa Elisabeta a II-a de atunci, a promis că își va dedica viața slujirii „marii familii imperiale”. La acea vreme, imperiul britanic număra peste 70 de colonii în străinătate. Dar lucrurile s-au schimbat ulterior. În deceniile următoare, mai multe părți ale lumii s-au eliberat de sub dominația britanică.

Commonwealth – Comunitatea Națiunilor Britanice

Dar, pe măsură ce imperiul britanic s-a micșorat, Commonwealth-ul și-a întărit rândurile. A fost Inițial formată în 1926 de țări care au obținut semi-autonomie față de imperiu. Commonwealth-ul și-a asumat forma actuală, care recunoaște toți membrii săi ca fiind liberi și egali pe baza valorilor comune, în 1949. Membrii Commonwealth-ului organizează o reuniune bianuală a șefilor lor de guvern și o competiție sportivă care are loc o dată la patru ani.

De-a lungul domniei sale, regina a înțeles utilitatea Commonwealth-ului ca un instrument de a păstra legăturile economice, diplomatice și culturale cu fostele colonii. Regina a moștenit rolul ei de șef al Commonwealth-ului de la tatăl ei George al VI-lea, dar nu există nicio obligație ca funcția să fie deținută de un monarh britanic. Cu toate acestea, prințul Charles nu a avut niciun contracandidat pentru acest rol atunci când, în 2018, țările membre au fost de acord să-l numească succesorul ei.

Acesta a devenit după moartea Majestății Sale Regina Elisabeta a II-a, următorul monarh al Marii Britanii, sub numele de Charles al III-lea.

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *