La Aiud, eroii din linia întâi sunt abandonați și concediați după ce au luptat cu virusul SARS-CoV2

Ți-a plăcut? Distribuie mai departe în rețeaua favorită!

Supranumiți îngerii păzitori ai pandemiei, oamenii în halate albe, medici, anesteziști, asistenți medicali, infirmieri, ambulanțieri, brancardieri, toți au fost denumiți generic eroii din linia întâi. Inamicul SARS-CoV2, un virus pe cât de necunoscut, pe atât de perfid, avea nevoie de o echipă pentru a fi învins. Personalul medical trebuia să fie acolo, la căpătâiul bolnavului aflat în suferință, să-i aline durerile, să-l vindece. Exact ca pe câmpul de luptă!

Din aceste motive câteva zeci de persoane, au fost angajate în perioada de vârf a pandemiei la Spitalul Municipal din Aiud. Asta și datorită faptului că fostului ministru al sănătății de atunci, Nelu Tătaru, a hotărât într-o vizită de lucru în județul Alba, ca spitalul din Aiud să fie declarat spital suport COVID. El urma să fie dotat cu 20 de paturi de terepie intensivă și 200 de paturi de patologie medie într-un interval de 7-10 zile.

Trecem peste faptul că au trecut câteva luni până când acest lucru să se realizeze. Dar acest demers a dus la conștientizarea faptului că personalul existent este insuficient pentru a trata potențialii bolnavi de COVID. Și atunci în baza unei legi din luna august a anului 2021, conducerea spitalului a făcut angajări. Într-o declarație a ministrului Sănătății Alexandru Rafila, acesta a spus că persoanele respective au dreptul să rămână în sistem. Numai că o prevedere din lege (pusă intenționat sau nu) spune că finanțarea ar trebui să fie asigurată de la nivel local, în acest caz.

Guvernul oferă doar posibilitatea păstrării acestor posturi, nu și sursa de finanțare. Banii ar trebui să vină de la consiliile locale, dacă există sume alocate în acest sens.

Acest lucru însă nu este posibil la Aiud

Primarul municipiului Aiud, Oana Badea, nu are bani pentru angajarea acestor persoane. Mai mult, spune că nu există în organigrama spitalului posturi vacante, adică posturi care să fie bugetate, dar să fie neocupate. Legea 133/2022 prevede posibilitatea cheltuielilor cu personalul doar în limita creditelor bugetare aprobate cu această destinație. Bugetul local al municipiului Aiud nu are prevăzute aceste sume în buget. În aceste condiții 67 de persoane (asistenți și îngrijitori), vor rămâne fără un loc de muncă. Contractele lor pe durată determinată, vor expiara în 6 iunie. Și uite așa, eroii din linia întâi vor fi lăsați în grija nimănui.

Într-un interviu din 16.03.2021, primarul Oana Badea, a explicat care era situația cu evoluția pandemiei și cum face față problemelor apărute. Atunci declara: ”În toată această bătălie cu pandemia, dacă ești parte a soluției, indiferent cum vezi subiectul COVID, faci ca în acea comunitate lucrurile să meargă în direcția potrivită.

Se pare că acum doamna primar a devenit ”parte a problemei” fără a avea în acest caz și soluții. Este trist și dezamăgitor faptul că oameni care au fost angajați ca ”parte a soluției” să devină acum o problemă. Este regretabil că după experiența acumulată și eforturile depuse în lupta împotriva pandemiei, să se renunțe la serviciile lor, de parcă ar fi o tumoare care trebuie extirpată. În plus, dacă prognozele Ministerului Sănătății se confirmă, cine va mai lupta împotriva valului COVID așteptat în toamnă?

După ce au primit false speranțe, e greu de crezut că se vor reangaja în caz de necesitate. Probabil scârbiți de experiența trăită, mulți dintre ei vor pleca în străinătate. Vor trăi cu speranța că acolo, experiența lor va fi apreciată la adevărata valoare.

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *