Minunea de Boboteaza de la Iordan, are loc în fiecare an

Ți-a plăcut? Distribuie mai departe în rețeaua favorită!

Minunea de Boboteaza de la Iordan, se întâmplă în fiecare an după calendarul pe stil vechi.

Iordanul s-a intors inapoi !

            Acest cuvant minunat se aude in fiecare an, in ziua de Boboteaza pe stil vechi (19 ianuarie), pe malurile raului Iordan. Intr-o rugaciune rostita in aceasta zi, preotii spun: „Te-au vazut apele, Dumnezeule, si s-au temut, Iordanul s-a intors inapoi.”
În Romania, Boboteaza este sarbatorita la 6 ianuarie, iar în Israel la 19 ianuarie. Ambele popoare de pe malurile raul Iordan, israielienii și iordanienii, sarbatoresc Boboteaza în același loc.

            In aceasta zi de sarbatoare, patriarhul Ierusalimului, insotit de numerosi episcopi, preoti si credinciosi veniti din toata lumea, organizeaza o mare procesiune la raul Iordan. Aceasta procesiune reactualizeaza pentru fiecare generatie evenimentele desfasurate pe malul acestui rau, cu peste doua mii de ani in urma, cand Fiul lui Dumnezeu a coborat smerit la apele Iordanului, pentru a primi botezul din mainile Sfantului Ioan Botezatorul. Procesiunea care se desfasoara in aceasta zi la Iordan incepe in zori.
Odata ajunsi la Biserica Sfantul Ioan Botezatorul, din apropierea raului,

Biserica Sf. Ioan Botezatorul

ierarhii se imbraca in vesminte de sarbatoare si dupa savarsirea Sfintei Liturghii se indreapta pe jos spre raul Iordan. In drum spre apele binecuvantate se canta troparul Botezului Domnului: „In Iordan, botezandu-Te Tu, Doamne, inchinarea Treimii s-a aratat.”

Minunea de Boboteaza

            Dupa cuvenitele rugaciuni si binecuvantari, patriarhul ortodox arunca in apa de 3 ori o cruce din lemn. Mai multi porumbei albi, eliberati, inconjoara pentru putina vreme locul Botezului, amintind de Epifania Domnului.
Apa din râu după ritul sfințirii pare să prindă viață. Nu mai există încetineala și regularitatea de odinioară în curgerea lui, iar la suprafața lui se formează mici pâlnii. Exact în locul în care patriarhul a aruncat crucile, râul începe să fiarbă luând cale întoarsă. 


Intoarcerea raului Iordan inapoi este profetita inca din Vechiul Testament. „Ce-ti este tie, mare, ca ai fugit? Si tie, Iordane, ca te-ai intors inapoi? Muntilor ca ati saltat ca berbecii si dealurilor, ca mieii oilor? De fata Domnului s-a cutremurat pamantul, de fata Dumnezeului lui Iacob, Care a prefacut stanca in iezer, iar piatra in izvoare de apa. Nu noua, Doamne, nu noua, ci numelui Tau se cuvine slava, pentru mila Ta si pentru adevarul Tau” (Psalmi 113, 5-9).

Marturii

Credinciosii care participa la slujba de sfintire dau marturie ca, pentru cateva clipe, apele Iordanului se intorc inapoi. Aceasta curge dinspre Marea Moarta spre Marea Galileii, adica dinspre varsare spre izvoare, spre a cinsti astfel, in felul lor, marele praznic. Cei care au baut din apele Iordanului in aceasta zi, au observat ca acestea sunt sarate, iar nu dulci, dupa cum sunt de obicei; acest lucru este explicat prin faptul ca, intorcandu-se inapoi, raul aduce cu sine ape sarate din Marea Moarta.                                                                                       

                                                                                 

Intoarcerea inapoi a raului Iordan, dinspre Marea Moarta (apa extrem de sarata, lipsita de vietuitoare), inspre Marea Galileii (apa dulce, cu multi pesti si vegetatie abundenta), trimite inca din momentul Botezului spre activitatea Mantuitorului de a intoarce lumea de la moarte la viata.

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *