Cura de detoxifiere cu plante este benefică pentru sănătate
Cura de detoxifiere cu plante ajută organismul să accelereze eliminare toxinelor la nivel sanguin, hepatic şi renal. Acest lucru este benefic pentru sănătatea generală a corpului.
Motto: „Iată vă dau toată iarba ce face sămânță de pe toată fața pământului și tot pomul ce are rod cu sămânță în el. Acestea vor fi hrana voastră.” – Geneza 1, 29
Detoxifierea fizică este ansamblul de mijloace și proceduri prin care organismul, în mod spontan sau provocat, își elimină produșii de degradare metabolică acumulați și încărcările metabolice și fiziologice în exces.
Sunt metode de detoxifiere mai ușoare, nu sunt radicale și au efect terapeutic datorită compoziției plantelor și informațiilor pe care acestea le aduc.
Cura de detoxifiere cu plante
PĂPĂDIA (taraxacum officinale)

Se poate folosi atât partea aeriană, cât și rădăcina. Păpădia conține: toraxacină, enzime, vitamine (A, B, C), colină, lecitină, acizi (oleic, stearic, palmitic, etc.), uleiuri volatile, substanțe antibiotice, substanțe proteice, calciu, siliciu, bar, etc.
Planta are următoarele proprietăți:
- Drenator hepato-biliar;
- Depurativ sanguin;
- Diuretic azoturic;
- Activează detoxificarea sângelui;
- Elimină acidul uric;
- Tonic general;
- Decongestiv.
Mod de utilizare
Se poate folosi ca infuzie 1-3 minute din 2 lingurițe de plante la 250 ml apă fiartă. Se beau 3 căni pe zi după mese timp de 1-2 luni, ceaiul se bea călduț și se prepară în vase de sticlă, lut sau ceramică.
Nu se folosește apă de la robinet, ci apă plată, de izvor sau alcalină.
Rădăcinile de păpădie se prepară ca decoct (se fierb 3-10 minute), 2 lingurițe rădăcini la 250 ml apă; dimineața se beau 2 căni/zi timp de 1-2 luni.
Ceaiurile de păpădie sunt contraindicate în caz de litiază biliară și ulcer peptic.
SÂNZIENELE GALBENE (Galium verum)

Sânziana se mai numește și Drăgaica și înflorește în iunie, când se și recoltează.
Conține: taninuri, cumarine, iridoide, acizi organici, enzime, flavonoizi, substanțe minerale.
Proprietăți:
- Diuretic și depurativ;
- Activează procesele de eliminare a toxinelor;
- Curăță sângele și activează circulația;
- Laxativ;
- Reglează tiroida și metabolismul.
Mod de utilizare
Se folosește ca infuzie, 1 linguriță de plantă la 200 ml apă clocotită. Se beau 2-3 căni de ceai pe zi, călduțe, înainte de masă.
URZICA

Urzicile conțin vitamine (A, B, C, K), aminoacizi, clorofilă, săruri minerale (calciu, magneziu, fier, etc.) substanțe proteice, acid pantoteic, acid folic, amine, cetone, etc.
Proprietăți:
- Curăță și fluidifică sângele (detoxifiantă);
- Stimulează secreția bilei, secreția pancreatică, gastrică și intestinală, stimulează peristaltismul intestinal și digestia;
- Mărește cantitatea de urină eliminată, contribuind la eliminarea substanțelor toxice din sânge și din organism;
- Favorizează eliminarea masivă a acidului uric pe cale renală;
- Stimulează metabolismul și sisemul imunitar;
- Vitaminizează și remineralizează organismul;
- Combate efectele dăunătoare ale tutunului și alcoolului.
Mod de utilizare
Se folosește ca infuzie, 1 lingură de plantă proaspătă bine mărunțită la o cană de apă clocotită, sau o linguriță de pulbere de plantă uscată la 1 cană cu apă clocotită, 1-3 minute, 3 căni/zi timp de 3-4 săptămâni.
Cura nu trebuie să depășească 6 săptămâni.
Nu se va folosi apă de la robinet, ci apă plată, de izvor sau alcalină.
Se poate folosi și sucul obținut din frunze proaspete, pisate și stoarse, 2-3 lingurițe/zi.
Atenție de unde culegeți sau de unde sunt culese urzicile (zone nepoluate, departe de șosele).