148 de ani de la moartea lui Avram Iancu, „Crăișorul Munților”

Ți-a plăcut? Distribuie mai departe în rețeaua favorită!

Avram Iancu, alintat de popor drept „Crăișorul Munților” , avea 48 de ani în 10 septembrie 1872, ziua în care a murit.

Avram Iancu a învățat la Liceul piariştilor din Cluj între 1841 – 1844. Apoi a studiat la Facultatea de Drept între 1844 – 1846. A promovat examenul de avocat în anul 1848.

Avram Iancu – exponentul emancipării naționale și sociale a românilor din Transilvania

Avram Iancu a participat la Adunarea din Duminica Tomii (18/30 apr. 1848). A venit însoțit de 2.000 de moți, militând apoi prin satele românești și încercând să-i atragă pe țărani într-o mișcare pentru a-și cere drepturile. 10.000 de moți au venit împreună cu el la Marea Adunare Națională de la Blaj din mai 1848. Acolo s-a adresat poporului spunând: ”Uitați-vă pe câmp, românilor suntem mulți ca cucuruzul brazilor, suntem mulți și tari”.

La a treia adunare de la Blaj din septembrie 1848, a contribuit la adoptare programului revoluționar. Acesta cuprindea:

  • recunoașterea națiunii române
  • reprezentarea proporțională a acesteia la toate nivelurile de conducere ale statului
  • respectarea autonomiei Transilvaniei
  • formarea unui guvern reprezentativ,
  • respingerea uniunii silite cu Ungaria,
  • acceptarea constituției liberale austriece din 25 aprilie 1848

    Au rămas în istorie cuvintele spuse de el atunci: „Pretențiile noastre sunt sfinte, pe cât de sfântă e dreptatea. Noi suntem gata a le apăra cu orice preț. Pe noi ne-a răsculat nerecunoașterea naționalității politice, tiraniile și barbariile…”

Avram Iancu a fost desemnat comandant al Legiunii Auraria Gemina, cu sediul la Câmpeni, ocupându-se de coordonarea tuturor acțiunilor militare din zona Apusenilor, aprovizionând trupele cu hrană, arme și muniție, în condiții foarte grele.

În zona Munților Apuseni, teritoriu ce reprezenta circa o zecime din Principatul Transilvaniei și cu o populație de aproximativ 150.000 de oameni, trupele maghiare s-au lovit de rezistența eroică a românilor.

Românii se bat mai bine ca soldații lui Puchner

Într-un raport din 17 iunie 1849, maiorul Farkas Kemeny descria astfel modul în care luptau moții lui Avram Iancu: ”Românii sunt cel puțin 70.000, dintre care înarmați cu puști sunt aproximativ 10.000; ceilalți au lănci. Se bat mai bine ca soldații lui Puchner (comandantul suprem al armatelor imperiale), sunt fanatizați și desperați. Dacă îi goneam de pe un deal, fugeau cu schimbul pe celălalt. Fugeau bine, parcă ar fi avut aripi la opinci, pe când soldații mei scoteau limba și se rostogoleau de pe muchie. A-i învinge în chipul acesta e cu neputință”.

A luptat pentru cauza românilor și după înfrângerea Revoluției

A fost arestat de mai multe ori, judecat și achitat în lupta sa pentru apărarea drepturilor românilor. A fost iubit și prețuit de moți până la moartea sa din 10 septembrie 1872 la Baia de Criș. A fost înmormântat la Țebea, lângă Gorunul lui Horea. Acolo sunt înscripționate și celebrele sale versuri:

„Iar când va veni dușmanul
Să vă ia pământ și drept,
Români, scuturați gorunul
Ca din somn să mă deștept!”

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Recomandat
COVID-19 bilanț la 10 Septembrie 2020 conform Grupului de Comunicare…
Aiudeanul Portal Web