Curgerea în sens invers a râului Iordan, de Bobotează (video)

Ți-a plăcut? Distribuie mai departe în rețeaua favorită!

Raul Iordan s-a intors inapoi! Acest cuvant minunat se aude in fiecare an, in ziua de Boboteaza (19 ianuarie), pe malurile raului Iordan. Intr-o rugaciune rostita in aceasta zi, preotii spun: „Te-au vazut apele, Dumnezeule, si s-au temut, Iordanul s-a intors inapoi.”

Iordanul – apa in care a fost botezat Iisus Hristos

Pana acum, oamenii de stiinta nu au ajuns la un consens cu privire la originea numelui raului Iordan. Sunt propuse diverse variante de etimologie din limbile semitice: „șanț”, „face zgomot” etc. Conform majoritatii punctelor de vedere, denumirea ebraică a raului Iordan, „Yarden”, provine de la cuvântul „yered” („coboară”, „cade”) si numele sursei Dan.

Aceasta apa izvoraste din Muntii Libanului, apoi traverseaza Marea Galileii si, dupa un lung si sinuos traseu, se varsa in Marea Moarta. Pe o distanta de 180 de kilometri, Iordanul alcatuieste granita naturala dintre Israel si Iordania, lungimea totala a acestuia fiind insa de aproape 360 de kilometri. Intre izvor si varsare, Iordanul are o diferenta de altitudine de 800 de metri.

Intr-adevar, de la cel mai indepartat dintre cele trei izvoare principale ale sale (Hasbeiya, in Liban), raul coboara aproape intruna, ajungand la un moment dat pana la 465 m sub nivelul marii (pe Valea Ghorului, dupa iesirea din Lacul Tiberiadei, pe care-l strabate peste 20 de kilometri) si pierzandu-se in Marea Moarta, aflata ea insasi la circa 400 de metri sub nivelul conventional al marilor.   

Raul Iordan

Iordanul apare inca din perioade vechi-testamentare drept un loc al savarsirii minunilor.

Minunile savarsite la Iordan

Prima minune mentionata in Sfanta Scriptura a avut loc in dreptul Ierihonului, pe unde israelitii condusi de Iosua au trecut Iordanul. Sfanta Scriptura ne spune ca fiii lui Israel au plans vreme de treizeci de zile moartea lui Moise, si dupa ce s-au implinit aceste zile, Iosua fiul lui Navi, impreuna cu tot poporul lui Israel au trecut in chip miraculos prin apele Iordanului spre pamantul fagaduintei. Locul exact al acestei treceri miraculoase este identificat cu o veche trecatoare prin vadul raului Iordan in apropierea careia a predicat mult mai tarziu si Sfantul Ioan Botezatorul. Dupa traditie locul acesta este acelasi cu „locul scufundarii” adica, locul in care a fost botezat Domnului nostru Iisus Hristos.

De aici a fost inaltat la cer intr-un car de foc profetul Ilie.

Iordanul a fost trecut, in chip minunat, si de catre Sfantul Ilie si Elisei. „Si s-au dus amandoi; s-au dus si cincizeci din fiii proorocilor si au stat deoparte in fata lor, iar ei amandoi sedeau langa Iordan. Atunci, luand Ilie mantia sa si strangand-o valatuc, a lovit cu ea apa si aceasta s-a strans la dreapta si la stanga si au trecut ca pe uscat. (…) Apoi, apucand mantia lui Ilie, care cazuse de la acesta, s-a intors inapoi si s-a oprit pe malul Iordanului. Si a luat mantia lui Ilie care cazuse de la acesta si a lovit apa cu ea, zicand: Unde este Domnul Dumnezeul lui Ilie? Si lovind, apa s-a tras la dreapta si la stanga si a trecut Elisei.” (4 Regi, 2, 8-14).

Iordanul este pomenit in Sfanta Scriptura de peste 150 de ori, cel mai important moment in care apare acesta fiind insa, fara indoiala, Botezul Domnului, consemnat de catre toti cei patru sfinti evanghelisti (Matei 3, 13-17; Marcu 1, 9-11; Luca 3, 21-22 si Ioan 1, 29-34). Potrivit acestora, Sfantul Ioan Botezatorul savarsea „botezul pocaintei” in apele raului Iordan. In acest loc a venit din Galilea si Iisus pentru a se boteza de la Ioan. „Si botezandu-se Iisus, cand a iesit din apa, indata cerurile s-au deschis si Duhul lui Dumnezeu s-a vazut pogorandu-se peste El ca un porumbel, iar glasul Tatalui s-a auzit din ceruri zicand: Acesta este Fiul Meu cel iubit, intru care am binevoit, pe Acesta sa-L ascultati” (Matei 3, 16-17). Natura insasi l-a recunoscut pe Creator, apele Iordanului intorcandu-se inapoi, ca o plecaciune inaintea ziditorul lor.

Locul Botezului

Locul Botezului arată astazi ca un sit arheologic, pentru că nu mai este apă aici. Vizitând situl Betania dincolo de Iordan, veți vedea de câteva ori râul Iordan, care este șerpuitor. Avea mai multe brațe, iar cel care alimenta locul Botezului este secat acum. Deci un afluent al râului Iordan alimenta locul unde boteza Ioan Boezătorul.  Din descrieri se menționează scări de marmură care coborau până la piscine, patru piloni de piatră, o mică capelă, unde și-a lăsat Iisus Hristos hainele. Toate acestea se văd aici, descrise exact. Mai mult, sunt rămășițele câtorva biserici, construite una peste alta, cu scări care duc până la locul botezului, deoarece primii creștini credeau că acesta este locul Botezului. 

Locul Botezului: chiar la poalele capelei mici, se văd cei patru piloni reprezentați și în harta de la Madaba

Harta de la Madaba

Iar când plouă, locurile arată așa:

Jordanul curge înapoi

„Te-au văzut apele, Dumnezeule, și s-au temut, Iordanul s-a întors înapoi.”

In Romania, Boboteaza este sarbatorita la 6 ianuarie, iar în Israel la 19 ianuarie. Ambele popoare de pe malurile apei Iordan, israielienii și iordanienii, sarbatoresc Boboteaza în același loc.
In aceasta zi de sarbatoare, patriarhul Ierusalimului, insotit de numerosi episcopi, preoti si credinciosi veniti din toata lumea, organizeaza o mare procesiune la raul Iordan. Aceasta procesiune reactualizeaza pentru fiecare generatie evenimentele desfasurate pe malul acestui rau, cu peste doua mii de ani in urma, cand Fiul lui Dumnezeu a coborat smerit la apele Iordanului, pentru a primi botezul din mainile Sfantului Ioan Botezatorul. Procesiunea care se desfasoara in aceasta zi la Iordan incepe in zori.

Odata ajunsi la Biserica Sfantul Ioan Botezatorul, din apropierea raului,

Biserica Sf. Ioan Botezatorul

 ierarhii se imbraca in vesminte de sarbatoare si dupa savarsirea Sfintei Liturghii se indreapta pe jos spre raul Iordan. In drum spre apele binecuvantate se canta troparul Botezului Domnului: „In Iordan, botezandu-Te Tu, Doamne, inchinarea Treimii s-a aratat.” Dupa cuvenitele rugaciuni si binecuvantari, patriarhul ortodox arunca in apa de 3 ori o cruce din lemn. Mai multi porumbei albi, eliberati, inconjoara pentru putina vreme locul Botezului, amintind de Epifania Domnului. Apa din râu după ritul sfințirii pare să prindă viață: nu mai există încetineala și regularitatea de odinioară în curgerea lui, iar la suprafața lui se formează mici pâlnii. Exact în locul în care patriarhul a aruncat crucea, râul începe să fiarbă luând cale întoarsă.

Intoarcerea raului Iordan inapoi este profetita inca din Vechiul Testament. „Ce-ti este tie, mare, ca ai fugit? Si tie, Iordane, ca te-ai intors inapoi? Muntilor ca ati saltat ca berbecii si dealurilor, ca mieii oilor? De fata Domnului s-a cutremurat pamantul, de fata Dumnezeului lui Iacob, Care a prefacut stanca in iezer, iar piatra in izvoare de apa. Nu noua, Doamne, nu noua, ci numelui Tau se cuvine slava, pentru mila Ta si pentru adevarul Tau” (Psalmi 113, 5-9). 

Credinciosii care participa la slujba de sfintire dau marturie ca, pentru cateva clipe, apele Iordanului se intorc inapoi, curgand dinspre Marea Moarta spre Marea Galileii, adica dinspre varsare spre izvoare, spre a cinsti astfel, in felul lor, marele praznic. Cei care au baut din apele Iordanului in aceasta zi, au observat ca acestea sunt sarate, iar nu dulci, dupa cum sunt de obicei; acest lucru este explicat prin faptul ca, intorcandu-se inapoi, raul aduce cu sine ape sarate din Marea Moarta.                                                                                                         

Intoarcerea inapoi a raului Iordan, dinspre Marea Moarta (apa extrem de sarata, lipsita de vietuitoare), inspre Marea Galileii (apa dulce, cu multi pesti si vegetatie abundenta), trimite inca din momentul Botezului spre activitatea Mantuitorului de a intoarce lumea de la moarte la viata.

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *