Adevăr sau cacealma? Va folosi Putin arme nucleare în războiul din Ucraina

Ți-a plăcut? Distribuie mai departe în rețeaua favorită!

Cel mai recent avertisment al președintelui Vladimir Putin că este gata să folosească arme nucleare în războiul din Ucraina pentru a apăra Rusia, a pus pe jar comunitatea internațională. Joacă la cacealma fostul spion KGB? Agenția REUTERS a analizat o astfel de posibilitate într-un articol publicat pe rețeaua de știri MSN.

Putin a avertizat că nu este o cacealma, iar politicienii occidentali, diplomații și experții în arme nucleare sunt împărțiți. Unii spun că ar putea folosi una sau mai multe arme nucleare tactice mai mici pentru a încerca să evite înfrângerea militară și să-și protejeze președinția. Alții spun că acest lucru ar putea speria Occidentul sau să forțeze Kievul la capitulare.

Dacă Putin va folosi arme nucleare în războiul din Ucraina, acest lucru s-ar putea întâmpla după ce Rusia anexează cele patru regiuni ucrainene pe care le ocupă parțial.

Parlamentul Rusiei este de așteptat să declare regiunile parte a Rusiei pe 4 octombrie. Odată ce se va întâmpla acest lucru, calea ar fi deschisă din punctul de vedere al Moscovei. Orice atac în aceste regiuni ar fi considerat o amenințre serioasă la adresa Rusiei.

Încălcarea tabuului nuclear ar fi totuși un semn de disperare. Opțiunea nucleară pentru Putin depinde în cele din urmă de cât de încolțit se simte în acest conflict în care, Rusia ca superputere, a fost mai degrabă umilită decât învinsă.

Rusia deține cel mai mare arsenal nuclear din lume

Putin controlează cel mai mare arsenal nuclear din lume. Acesta include o nouă generație de arme hipersonice și de zece ori mai multe arme nucleare tactice decât Occidentul. Statele Unite și alianța militară NATO îl iau în serios.

„Dacă alegerea Rusiei este să ducă un război dezastruos, cu pierderi mari, care să provoace căderea lui Putin, sau un fel de demonstrație nucleară, nu aș paria că nu vor merge la o demonstrația nucleară”, a spus Tony Brenton, fost ambasador britanic. El a declarat acest lucru pentru Reuters în luna august, înainte ca Putin să-și intensifice avertismentele.

În ultimele luări de poziție, Putin a avertizat în mod explicit Occidentul că Rusia va folosi toate mijloacele disponibile pentru a apăra teritoriul rus. El a acuzat Occidentul că discută un potențial atac nuclear asupra Rusiei.

„Acesta nu este o cacealma. Iar cei care încearcă să ne șantajeze cu arme nucleare ar trebui să știe că girueta se poate întoarce și arăta spre ei”, a spus el.

O astfel de retorică a Kremlinului este foarte diferită de amenințările nucleare mult mai nuanțate preferate de foștii lideri sovietici. Este cunoscut că Nikita Hrușciov a dus lumea în pragul războiului nuclear în Criza rachetelor din Cuba din 1962.

Consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, a confirmat rețelelor de televiziune americane că administrația președintelui Joe Biden ia comentariile lui Putin „în mod serios”. El a și avertizat Moscova cu privire la „consecințe catastrofale” care vor avea loc dacă folosește arme nucleare.

Washingtonul nu și-a precizat răspunsul probabil, dar utilizarea unui dispozitiv nuclear ar putea declanșa o escaladare nucleară. Majoritatea experților cred că ar fi mai probabil un atac convențional masiv asupra obiectivelor militare rusești.

Folosirea de arme nucleare în războiul din Ucraina

Dacă Putin va ordona o lovitură nucleară în interiorul Ucrainei, va fi prima utilizare a armelor nucleare de la Al Doilea Război Mondial. Atunci Statele Unite au declanșat atacurile cu bombe atomice asupra orașelor japoneze Hiroshima și Nagasaki în august 1945.

Armele cu rază scurtă de acțiune și de mică putere ar putea fi teoretic utilizate împotriva țintelor militare ucrainene.

O altă opțiune, spun ei, ar fi ca Putin să detoneze o astfel de armă peste o zonă îndepărtată și nepopulată. Un astfel de scenariu ar fi posibil și în Marea Neagră, ca o demonstrație înfricoșătoare a intențiilor sale.

Efectele radioactive ale unei arme nucleare tactice ar putea fi limitată la aproximativ un kilometru. Totuși impactul psihologic și geopolitic ar fi resimțit în întreaga lume.

Monitorizarea arsenalului de arme nucleare în războiul din Ucraina

Semnalele de la Washington arată că SUA monitorizează îndeaproape arsenalul nuclear al Rusiei. Datele de urmărire a zborurilor au arătat sâmbătă că Statele Unite au desfășurat cel puțin două avioane spion RS-135 Cobra Ball. Ele sunt folosite pentru a urmări activitatea rachetelor balistice, în apropiere de granița cu Rusia.

Lawrence Freedman, este profesor emerit de studii de război la King’s College din Londra. Ela a spus că nu există nicio dovadă că Moscova pregătește o astfel de lovitură nucleară în acest moment. Washington-ul ar ști „destul de repede” dacă acest lucru se produce, mai spune el. Mai crede că nu ar avea sens ca Putin să utilizeze arme nucleare în războiul din Ucrainadevină pentru a apăra teritoriul nou anexat.

„A începe un război nuclear pentru a rupe acest tabu care a durat din august 1945 pentru câștiguri atât de mici, când ucrainenii au spus că oricum nu se vor opri din luptă și, chiar dacă bătălia s-ar opri, aceste teritorii ar fi imposibil de pacificat, ar părea o opțiune foarte ciudată”, a spus Freedman.

„Lupta existențială”

Putin spune că Rusia luptă acum pentru existența sa în Ucraina. Asta după ani de umilință din partea unui Occident arogant care vrea să distrugă fosta superputere.

„În politica sa agresivă anti-rusă, Occidentul a depășit toate limitele”, a spus Putin în avertismentul său din 21 septembrie.

Invazia Ucrainei de către Rusia a ucis zeci de mii de oameni. Ea a alimentat inflația globală și a declanșat cea mai gravă confruntare cu Occidentul de la apogeul Războiului Rece.

După șapte luni, forțele lui Putin se confruntă cu o contraofensivă aprigă din partea forțelor ucrainene, înarmate și antrenate de țările occidentale. Cu cât merge mai bine pentru Ucraina pe câmpul de luptă, cu atât sunt mai mari șansele ca Putin să aleagă opțiunea nucleară, a spus Richard K. Betts, de la Columbia University.

Doctrina nucleară a Rusiei permite o lovitură nucleară după „agresiunea împotriva Federației Ruse cu arme convenționale când însăși existența statului este amenințată”.

Șoimii de la Kremlin spun că Occidentul încearcă să-l răstoarne pe Putin, care deține puterea în Rusia din 1999.

Președintele american Joe Biden a declarat în martie că Putin „nu poate rămâne la putere”. Ulterior Casa Albă a clarificat afirmațiile. Aceasta a spus că Biden a dorit să pregătească democrațiile lumii pentru un conflict extins în Ucraina. Totuși acest lucru nu înseamnă sprijinirea schimbării de regim în Rusia.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a respins anterior avertismentele rusești privind folosirea armelor nucleare. Dar a declarat duminică la televiziunea americană CBS că Putin ar putea fi acum serios. „Vedeți, poate ieri, a fost cacealma. Acum ar putea fi o realitate”, a spus el.

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *