Marea Piramidă din Gizeh, una din cele șapte minuni ale lumii
Considerată una dintre cele şapte minuni ale lumii antice, Marea Piramidă din Gizeh este una dintre cele mai înalte şi faimoase construcţii din toate timpurile. Mai este cunoscută şi sub denumirea de Piramida lui Keops. E localizată în sud-vestul capitalei Egiptului, Cairo, în marele deşert imaginat de egipteni ca fiind ţara morţilor. Păzită de Marele Sfinx, piramida este singura care a rezistat timpului, fără a fi descrisă de istorici sau poeţi la fel ca celelalte şase minuni arhitectonice din antichitate.
Marea Piramidă din Gizeh
Avea la început 146 m înălţime, astăzi fiind înaltă de doar 138 m. Este în fapt mormântul faraonului Khufu şi se presupune că a fost construită în jurul anului 2560 î.Hr. Potrivit lui Herodot construcţia ei ar fi durat peste 20 de ani, folosindu-se peste 100.000 de oameni. Deşi dovezile arheologice şi istorice demonstrează fără tăgadă că Marea Piramidă a lui Keops este mormânt regal, sunt şi adepţi ai teoriei conform căreia această piramidă a fost construită de extratereştri sau de locuitorii miticei Atlantida. De altfel unul dintre cele mai îndrăgite filme din istorie, continuat cu o serie TV science-fiction impresionantă, Stargate (Poarta stelară), îşi bazează intriga pe existenţa civilizaţiilor extraterestre care au construit această piramidă în Egiptul antic, ca o poartă de legătură între civilizaţii conform wikipedia.
Deține un record de neegalat în istorie
Această piramidă deţine probabil un record de neegalat în istorie. A fost fiind considerată cea mai înaltă construcţie din lume timp de mai bine de 3800 de ani. A pierdut acest record în secolul al XIII-lea. , când a fost finalizată Catedrala Lincoln din Anglia.
Astăzi dimensiunile piramidei sunt de 138,8 m înălţime cu o bază pătrată a cărei latură este de 230,4 m. Asta corespunde unui volum de 2.500.000 metri cubi. Făcând un calcul sumar, constatăm că piramida este formată din aproximativ 2,3 milioane de blocuri de piatră. Timp de 20 de ani ar fi trebuit să fie aduse 12 blocuri pe oră, 24 de ore pe zi. Un efort colosal ţinând cont de epoca şi dotarea tehnologică de la acea dată. Este o construcţie de inginerie neegalată în antichitate şi care demonstrează capacităţile şi cunoştinţele extraordinare ale inginerilor acelor vremi. De altfel, la poalele platoului, la sud de Marele Sfinx, se află cimitirul şi oraşul constructorilor piramidei, unde sunt îngropaţi bărbaţii şi femeile care au trăit, au muncit şi au murit construind mormintele regale.
Cu siguranță această piramidă poate fi considerată ca fiind una dintre cele mai înalte şi faimoase construcții din istorie.