Știri pe scurt – Joi 7 iulie 2022. 11 milioane de ucrainieni strămutați de războiul din Ucraina

Ți-a plăcut? Distribuie mai departe în rețeaua favorită!

Se estimează că peste 11 milioane de ucrainieni, o treime din populație, au fost forțați să-și părăsească locuințele de când Rusia a invadat țara în februarie. 6,27 milioane se află încă în țară, potrivit datelor oficiale. Aproape 5 milioane de persoane au fugit în Europa ca refugiați, potrivit ONU.

Majoritatea persoanelor strămutate din Ucraina vin acum din est. Această regiune devine centrul conflictului. Majoritatea sunt femei și copii. Mulți se confruntă cu o penurie de alimente, apă și necesități de bază, potrivit experților ONU. După cinci luni de război, aceștia au început să se teamă că nu se vor mai întoarce niciodată acasă. Puținii care rămân de obicei au membri ai familiei suferinzi, sunt prea săraci pentru a se muta sau au rămas pentru a-și proteja proprietatea.

Consecințe ale războiului

Gazele și energia nucleară sunt „verzi”

Într-un vot de referință, Parlamentul European a aprobat ieri etichetarea unor proiecte privind gazele și energia nucleară drept „verzi”. Acest lucru va permite accesul la împrumuturi ieftine de sute de miliarde de euro și chiar subvenții de stat. Măsura s-a dovedit imediat controversată, provocându-i pe oponenții din interiorul și din afara clădirii parlamentare din Strasbourg, Franța.

Criticii au declarat că aceasta va bloca și va prelungi dependența Europei de combustibilii fosili, în timp ce susținătorii măsurii, inclusiv membri ai Comisiei Europene, au declarat că aceasta face parte dintr-o abordare pragmatică a tranziției către energia regenerabilă, mai ales că Europa încearcă să se debaraseze de importurile de combustibil rusesc în urma invaziei Rusiei în Ucraina.

Războiul forțează țările europene să obțină gaz de oriunde altundeva decât Rusia sau să se axeze pe surse regenerabile, cum ar fi energia eoliană și solară. Votul a semnalat intenția de a prelungi dependența acestora de gaz, a cărui componentă principală este metanul, un gaz cu efect de seră. Europa își propune să își reducă la jumătate emisiile de gaze cu efect de seră până în 2030.

Alte știri pe scurt

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *