Ambasada Suediei ne bate obrazul dar își ignoră păcatele propriului trecut

Ți-a plăcut? Distribuie mai departe în rețeaua favorită!

Astăzi, de ziua romilor, Ambasada Suediei din România, pe pagina sa oficială de Facebook, a postat un podcast despre istoria sclaviei romilor în țările românești.

Chiar nu mi-am imaginat că voi scrie aceste rânduri astăzi, și nici n-aș fi vrut, dat fiind că e Ziua Internațională a Romilor. Chiar dacă este o zi dedicată lor, această postare nu este totuși despre ei sau vreun alt grup etnic, ci despre o instituție așa-zis diplomatică, care sub pretextul imunității îți permite să atace subtil, dar destul de evident, țara în care își are sediul și în care-și desfășoară activitatea.

Sincer, nici nu știu de unde și cum să încep. Gestul este de o mitocănie intelectuală rar întâlnită. Deși unora poate li se va părea inofensivă, această postare este departe de a fi așa ceva. Practic, prin această acțiune, o ambasadă străină ne trage oficial de urechi și ne atrage atenția asupra unor păcate istorice comise de români, această nație ciudată și înapoiată, plină de veceuri în curte și țărani știrbi și neștiutori de carte, o țară vai de ea unde nimeni nu este fericit. Nu ca în Suedia, unde laptele și mierea curg literalmente din munți și unde toată lumea e mulțumită și nu există nicio problemă…

Eu credeam că suedezii sunt un popor educat și calculat, însă dacă este să mă iau după postările acestei ambasade (nu e prima oară când „înțeapă” țara gazdă), pare a fi că este exact contrariul. Nu știu la ce școală au învățat ăștia (da, o să spun „ăștia” că exact asta merită) diplomație, dar cred că era de cea mai joasă speță. Din câte știu, capii ambasadei sunt suedezi, chiar dacă o parte din personal sunt cetățeni români. Deci, șefii suedezi sunt totuși oaspeți în țara noastră. Păi atunci, aș dori să-i informez pe distinșii noștri invitați că indiferent de cât de neagră e istoria țării în care ești oaspete, nu ai voie să o evidențiezi atât de ostentativ.

Ambasada Suediei dă dovadă de lipsă de tact și diplomație

Da, chiar și dacă e vorba de lucruri cumplite, precum rasismul, sclavia sau holocaustul. Nu se face, pur și simplu. E lipsă de respect, de tact și de diplomație. E un comportament urât și penibil, nedemn de angajații unei ambasade. Bănuiesc că aici e și o dovadă de aroganță și sentiment de superioritate, față de un stat considerat probabil inferior „sfintei” Suedii. Nu știu ce fac conaționalii mei de la ambasada română din Suedia, dar sunt destul de sigur că nu fac astfel de postări la adresa țării gazdă. Pentru că dacă ar fi făcut, sunt de asemenea sigur că am fi auzit deja, deoarece mă îndoiesc că suedezii ar înghiți așa ceva din partea unui stat „inferior” ca România.

Însă faptul că Ambasada Suediei și-a permis să facă așa ceva e doar primul motiv pentru care sunt revoltat.Celălalt motiv, e reprezentat de faptul că tocmai suedezii s-au găsit să ne facă reproșuri. Nu știu cât de familiarizați sunt unii sau alții cu istoria Suediei, însă s-ar putea să vă surprindă să aflați că această țară nordică, ce este considerată un model demn de urmat, are o istorie cel puțin la fel de urâtă (dacă nu chiar mai urâtă) ca a României atunci când vine vorba de tratamentul aplicat minorităților etnice.

Această istorie este una lungă, așa că voi evidenția doar anumite aspecte mai importante, precum faptul că suedezii au reușit să „controleze” demografic populația de romi prin faptul că-i CASTRAU. Da, ați citit bine. Apoi mai este și problema populației sami (denumită în mod derogatoriu de suedezi drept „laponi”), un grup etnic indigen care a fost ani la rând oprimat de către guvernul suedez, membrii săi fiind discriminați și segregați. Și o să închei cu faptul că Suedia a avut colonii în Africa. Deci pe lângă romi și sami, suedezii au fost rașiști și față de negrii africani. Pentru o țară care-și permite să critice cu aroganță istoria altui stat european, Suedia are cam mulți scheleți în dulap.

România poate să-și asume singură greșelile

Da, e adevărat că românii au ținut în robie sute de mii de romi și chiar au ucis membrii acestui grup etnic. A fost o perioadă neagră, de tristă amintire, dintr-o epocă în care toate statele se aflau într-un mic somn al rațiunii. Și așa cum ne-a învățat istoria, chiar și atunci când rațiunea ia un mic pui de somn, se nasc mii de monștri. Însă aceste păcate, oricât de negre și de greu de iertat ar fi, ni le spălăm noi, în casă, nu în public. Nu e nevoie să-și bage membrii altor state nasul în treburile noastre murdare, mai ales că lucruri precum rasismul, xenofobia și persecuțiile au existat în istoria fiecărei țări de pe glob, și pe orice teritoriu, din Europa și până în Africa, din Americi și până în Orientul Îndepărtat.

Și dacă tot vorbim despre romii uciși de către români acum sute de ani, aș vrea să-i întreb, retoric, pe cetățenii Suedeie contemporane, ce părere au de propriul lor guvern, care a ucis sute, mii de oameni, în timpul pandemiei de Coronavirus, prin politica lor de relaxare față de acest virus mortal?

Dar nu contează, nu e treaba noastră ce fac alții la ei în casele lor. Noi, bieții români, încă mai avem ceva numit BUNUL SIMȚ. Poate are și Ambasada Suediei ceva de învățat de la noi.

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *