FIICA TIMPULUI un roman cu adevărat clasic al literaturii polițiste

Ți-a plăcut? Distribuie mai departe în rețeaua favorită!

FIICA TIMPULUI este considerat de mulți din critica de specialitate ca fiind unul dintre cele mai bune romane polițiste scrise vreodată. Este o carte pe care o începi cu emoții și teama unor așteptări prea mari care nu vor fi pe deplin satisfăcute. Din fericire, acesta nu este cazul. Asta deoarece romanul lui Josephine Tey chiar se ridică la înălțimea laudelor pe care le primește.

Titlul romanului provine de la un vechi proverb englezesc, „adevărul este fiica timpului” și într-adevăr adevărul este miza acestui roman. Personajul principal, inspectorul Scotland Yard Alan Grant decide să investigheze cazul istoric al lui Richard al III-lea. Mai exact dacă acesta e sau nu responsabil de uciderea nepoților săi care se aflau în Turnul Londrei. Cu ajutorul unui tânăr american ce face cercetări la British Museum, Grant încearcă să elucideze misterul istoric din pură plictiseală, însă va ajunge la o concluzie surprinzătoare!

Premisa originală este cu siguranță atrăgătoare. Însă adevărata forță a romanului stă în argumentele istorice pertinente pe care le aduce în favoarea posibilei nevinovății a lui Richard al III-lea, pe care Tey le lansează unul după celălalt cu mult fler. Este de asemenea fascinant cum un roman fără acțiune, fără scene oripilante ale crimei, fără urmăriri, povești de dragoste introduse cu forța și răufăcători malefici dar plini de șarm, poate totuși să fie atât de captivant! Autoarea pare că a reușit imposibilul. A creat un roman pentru toate vârstele, toate gusturile și toate anotimpurile (ca să fac aluzie la un celebru film istoric).

Fiica timpului un roman clasic al literaturii polițiste

Există desigur și mici imperfecțiuni. Începutul este puțin plictisitor iar personajele nu sunt deosebit de memorabile. Cei care nu prea gustă ficțiunea istorică s-ar putea să se simtă confuzi. Asta din cauza numeroaselor nume și evenimente istorice menționate. Aceasta din urmă este o obiecție minoră. Cartea are doar 170 de pagini (atât a avut ediția citită de mine). Consider că este o lectură suportabilă chiar și pentru cei care n-au iubit istoria în școală.

Fiica Timpului este un adevărat clasic al literaturii polițiste. Este un roman care poate capta cu ușurință un public larg. Chiar și cei cărora nu le plac romanele polițiste sau istorice ar trebui să-i dea o șansă. Asta deoarece s-ar putea să fie plăcut surprinși. Pentru ceilalți care adoră acest tip de literatură, romanul pur și simplu n-ar trebui să le lipsească din bibliotecă.

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *