Faliment MTA

       Cronica unui faliment anunţat

 

Falimentul întreprinderii Metalurgica S.A. Aiud ( intenţionat am scris aşa şi nu Metalurgica Transilvană Aiud, voi explica mai târziu şi de ce) este un ”Déjà vu” a ceea ce se întâmplă de peste douăzeci de ani în România. Un grup organizat de ”băieţi deştepţi”, cu complicităţi văzute şi nevăzute, la nivel local, central şi instituţional, cu binecuvântare şi protecţie la nivel politic, jefuiesc cu nesimţire şi fără frică ceea ce a mai rămas de furat în această ţară.

Întâmplarea face că de curând a fost înhumat fostul prim-ministru al României, Radu Vasile, cel care a lansat celebra frază:”... în ţara asta nu mai e nimic de furat”. Dumnezeu să-l odihnească, amarnic s-a înşelat. Falimentul întreprinderii fanion a Aiudului este dovada indubitabilă că mai sunt multe de furat în România. Preşedintele Băsescu recent se exprima ”... că în privinţa proiectului de revizuire a Constituţiei a decis "o gaşcă"...”. Voluntar sau nu  preşedintele a recunoscut că statutul de ţară bananieră cu care suntem de multe ori ”complimentaţi” este mai mult decât onorabil. În unele ţări ale lumii a treia, puterea este deţinută  de organizaţii tribale locale. Este totuşi o formă mult mai evoluată decât cea de gaşcă specifică României. Cel puţin în cazul acestor organizaţii tribale avem conturată o identitate, o cultură, o istorie  comună. În cazul găştilor, este o masă amorfă de interese obscure focusate pe căpătuială, varianta modernă a parveniţilor din categoria lui Dinu Păturică. Ciocoii, aşa cum îi place lui Dan Diaconescu să-i numească, se mulează perfect pe acest profil (care paradoxal este aplicabil şi personajului DD), Călin Mitică fiind unul din aceştia.   

Văzut ca o speranţă în momentul privatizării, personajul a aplicat tot arsenalul de inginerii financiare de care dispunea pentru a falimenta Metalurgica Aiud ( Metalurgica Transilvană Aiud fiind firma fantomă pe care a înfiinţat-o şi a folosit-o ca acoperire în tot acest proces de potlogării cu iz penal). Ajutat (sau dirijat din umbră) acest individ are o susţinere formidabilă în toate zonele de influenţă necesare pentru a dribla legea: politic, social, bancar şi media. Tipul este greu de atins (vezi afacerea automotorul) de aceea neutralizarea lui este de competenţa instituţiilor statului care au puterea să facă acest lucru ( dacă mă consideraţi naiv că sper acest lucru vă dau dreptate). Ceea ce mă interesează şi vreau să developez în conştiinţa opiniei publice este complicitatea personajelor din comunitatea locală care au ajutat acest personaj să-şi ducă la bun sfârşit planul diabolic. Mulţi se iluzionează şi cred că nici usturoi n-au mâncat nici gura nu le miroase. Se înşeală amarnic, toţi avem partea noastră de vină.

În perioada de preaviz, un coleg m-a întrebat dacă merităm acest lucru. În primă fază eram tentat să mă compătimesc împreună cu marea masă masă a celor disponibilizaţi dar am realizat că de fapt mă amăgesc. Toţi suntem într-o mai mare sau mai mică măsură vinovaţi de acest faliment. Că unii mai mult, că alţii mai puţin asta rămâne de cuantificat pentru fiecare în parte, dar faptul că lucrurile se întâmplă pur şi simplu este fals. Călin Mitică are un ”cazier google” stufos şi nu de azi de ieri. Complicii locali ai acestei privatizări puteau cu un simplu search pe google să-şi dea seama de ”anvergura” omului de afaceri (secţiunea D’ale lu’Mitică conţine câteva exemple în acest sens). Nu au catadicsit să o facă iar rezultatul se vede după cinci ani (exact termenul prevăzut de contractul de privatizare pentru ca firma să-şi păstreze obiectul de activitate). Ei oricum nu au avut de suferit (arătaţi-mi unul şomer din rândul lor) iar beneficiile pe termen scurt şi lung probabil că au fost substanţiale. Suntem vinovaţi şi prin simpla nepăsare (indiferenţă, spuneţi-i cum vreţi) de care am dat dovadă când vedeam că ne îndreptăm spre prăpastie. De aceea simt că avem obligaţia morală de a devoala împreună acest faliment al întreprinderii fanion a oraşului Aiud. Cei care doresc să participe la acest demers pot să scrie pe

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

sau
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. . 

Împreună poate ne vom salva conştiinţa vinovăţiei dacă nu am putut salva locurile de muncă.

Aşadar vă aştept!

HOROSCOP

CURS VALUTAR

oferit de: curs-valutar-bnr.ro

METEO Aiud