Cetatea Aiudului

        Este situată în centrul oraşului Aiud fiind unul dintre cele mai importante obiective turistice ale regiunii ce se întinde pe o arie app. 3500 m2. Cetatea Medievală din Aiud este recunoscută de istorici drept una dintre cele mai vechi citadele urbane din această regiune a României.
 
        Cetatea Aiudului, de plan poligonal neregulat (construită între anii 1333 şi 1334, deşi există o dispută în acest sens, care spune că ea a fost de fapt construită înainte de marile invazii ale tătarilor din anii 1240), are perimetrul de circa 350 m şi este întărită cu 8 turnuri de pază şi apărare şi ziduri groase de 1,2-1,5 m şi înalte de 7-9 m. Cetatea este amplasată pe locul unei fortificaţii de pământ, care la rândul ei se suprapune pe o mai veche aşezare daco-romană (Brucla).
        În prima etapă, în secolul al XIV-lea, saşii din zonă au ridicat o biserică fortificată, aşa cum există multe altele în Ardeal, de abia în a doua etapă aceasta căpătând aspect de cetate, prin secolul al XVII-lea. 
        Forma actuală corespunde în mare măsură etapei a doua de construcţie, dar pe alocuri se conservă şi elemente ale primei faze, cât şi ale unor refaceri şi adăugări mai târzii. La unghiurile de întâlnire ale zidurilor şi la mijlocul laturilor lungi ale acestora, există turnuri cu patru, cinci şi şapte laturi. Inscripţiile care s-au mai păstrat pe alocuri pe turnuri şi ziduri aduc unele informaţii legate de acele lucrări. Turnurile constituiau drept locaţie pentru breslele din oras. Astfel, aici au existat următoarele denumiri pentru aceste turnuri: Turnul Porţii, Turnul Măcelarilor, Turnul Lăcătuşilor, Turnul Croitorilor, Turnul Kalendas, Turnul Cizmarilor, Turnul Olarilor, Turnul Blănarilor şi Turnul Dogarilor, nume luate dupa breslele care se ocupau de fiecare.
        Legătura între turnuri se făcea prin drumul de strajă, aflat în spatele parapetului, la care se avea acces prin intermediul mai multor scări din lemn. În interiorul turnurilor, la nivelurile superioare ale lor se putea ajunge prin scările interioare de lemn.
        Deşi de mici dimensiuni, prin grosimea pereţilor şi înălţimile zidurilor, Cetatea a constituit un mijloc sigur de apărare pentru locuitorii din Aiud. Apărarea era sporită şi de şanţul cu apă ce înconjura Cetatea.
        În interiorul cetăţii se afla o biserică datând de la sfârşitul secolului al XV-lea şi începutul secolului XVI-lea (astăzi biserica reformată), construită în stil gotic transilvănean pe locul unei bazilici romanice care data din anul 1200. Turnul bisericii are 64 m înălţime şi este prevăzut cu metereze. O altă biserică aflată în incintă datează de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi aparţine cultului evanghelic. Pe latura de nord a cetăţii se află Palatul Voievoidal, care a apartinut principelui ardelean Gabriel Bethlen. În palat funcţionează în prezent Muzeul de Istorie din Aiud.
        Complexul fortificat are strânse legături şi cu istoria oraşului care s-a derulat de-a lungul secolelor. Cetatea a fost implicată direct sau a fost martoră la câteva din evenimentele sociale şi politice importante din istoria Transilvaniei. Toate aceste evenimente şi-au pus amprenta asupra acestui monument medieval. În interiorul cetăţii se mai găsesc câteva construcţii, care au fost retrocedate Eparhiei Reformate. Consiliul local Aiud mai administrează în prezent doar zidurile şi câteva turnuri ale complexului medieval.
        Cetatea se află într-o stare avansată de degradare, ultima restaurare având loc în 1975. Clădirile ce fac parte din ansamblul cetăţii necesită intervenţii de urgenţă la structura de rezistenţă, fiind primele luate în calculul proiectului de restaurare.
        Cetatea medievală din Aiud va fi reabilitată printr-un proiect inclus de Ministerul Culturii în Programul Cultural Pilot 2011 - 2012.

Citiţi mai mult: Cetatea medievală din Aiud va fi reabilitată -> EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/cetatea-medievala-din-aiud-va-fi-reabilitata-940682.html#ixzz2PabRluwf

Informaţii preluate de pe :

http://ro.wikipedia.org/wiki/Cetatea_Aiudului
http://www.visittransilvania.ro
http://www.romanialibera.ro
http://www.evz.ro

Un articol foarte bine documentat despre acest edificiu găsiţi şi pe :
http://www.turismland.ro/cetatea-aiudului-transilvania/

 

HOROSCOP

CURS VALUTAR

oferit de: curs-valutar-bnr.ro

METEO Aiud